Hrvatski radio

Radio Zadar

Stota obljetnica smrti A. G. Matoša

16.03.2014.

10:58

Autor: hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

100. je obljetnica smrti velikoga hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša (1873.- 1914.), koji je bio jedna od najutjecajnijih osoba na području književnosti, a njegova djela smatraju se prijelomnim trenutkom u povijesti hrvatske književnosti.


Književna znanost smatra kako je Matoš trgnuo hrvatsku književnost iz stanja mirovanja i uveo ju u maticu svjetske pisane riječi. Autor "Povijesti hrvatske književnosti" akademik Dubravko Jelčić smatra da je Matoš bio ključni pisac naše prve moderne. "Idealno ju je omeđio, a u svom je djelu integrirao sve temeljne osobine modernizma,"
rekao je Jelčić za Hinu dodavši kako je njime moderna započela, a njime i završila.
Po Jelčićevim riječima Matoš je bio ne samo hrvatski pjesnik, nego i pjesnik Hrvatske, starčevićanac, autor poslovičnoga stiha  "I dok je srca bit će i Kroacije". Smatra da je bio i jedan od najvećih hrvatskih nacionalista i uz
Šenou najglasniji Hrvat u književnosti, a ujedno i jedan od najdosljednijih i praktično najosvjedočenijih i najuvjerenijih
Europljana. Pri tom je, kako ističe Jelčić, Matoš upozoravao i na one koji će govoriti kako je potrebno biti Europljanin, a ne nacionalno opredijeljen čovjek. Matoš je zastupao ideju da ne može biti dobar Europljanin onaj koji nije svjestan svoga nacionalnog bića, napomenuo je.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.