Hrvatski radio

Radio Zadar

Štrajk u visokom školstvu: Najpotplaćeniji smo u sektoru obrazovanja

29.05.2014.

12:01

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja danas se organizira jednodnevni štrajk u znanosti i visokom obrazovanju. Na zadarskom Sveučilištu štrajk se provodi od ranog jutra, nema nastave , niti rada sa studentima, obavljaju se samo nužni poslovi - doznajemo od potpredsjednika nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Igora Radeke koji zadovoljan odazivom profesora na štrajk.

"Najnovije smanjenje plaća, nakon već nekoliko višekratnih smanjenja, za 4, 8, i 10 posto, od 20, 30 i 35 godina staža, budimo do kraja jasni, visokoškolski stručnjaci su najpotplaćeniji u sektoru obrazovanja ukupno gledajući sve djelatnosti. " - objašnjava razloge profesor Igor Radeka.

Evo što kažu neki od profesora:

"Smeta mi zapravo ovaj socijalni element u onom smisli da nam plaća pada, bilo je krize i prije, ali ovako drastično plaća nije padala, naravno da se pridružujem štrajku...Slažem se s traženjima, no nastavu ne mogu prekidati, poremeti se sve."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.