Hrvatski radio

Radio Zadar

Subotnja tuča i štete u vinogradima i maslinicima "traže" biostimulatore

04.05.2020.

08:30

Autor: rzd

Jerko Blajic/PIXSELL

Jerko Blajic/PIXSELL

Foto: - / -

U subotnjem nevremenu na području šireg benkovačkog i stankovačkog područja tuča je nanijela štete u vinogradima i maslinicima. Stoga iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede poljopriuvrednicima preporučju da što prije započmu s uporabom biostimulatora.,

Jako nevrijeme praćeno tučom, a prema dojavama poljoprivrednika, u subotnjim popodnevnim satima zahvatilo je i poharalo šire benkovačko i stankovačko područje (Podgrađe, Lisičić, Pristeg, Radašinovci, Banjevci…). Pritom su najviše stradali vinogradi i maslinici, gdje su nastale velike ekonomske štete.

Stoga poljoprivrednike upućujemo neka čim prije uporabe tzv. fiziološke biostimulatore kao što su:

Drin (0,05-0,075 %), Poly-Amin (0,15 %), Goemar BM 86 (0,3 %), Darina 4 (1 %),

Alghena (0,08 %), ENA 19989 (0,08 %), Amalgerol (0,25 %), Bioplex (0,05 %) Folifertil Ultra (0,5 %),

Megafol (0,2 %), Trainer (0,25 %) i slično.

Radi bolje učinkovitosti tretman valja ponoviti nakon desetak dana, a ostale mjere zaštite nadalje provoditi uobičajeno.

Obavijest maslinarima!

 

Upozoravamo maslinare, kako se na svim opažačkim mjestima širom županije štetnik maslinin moljac (Prays oleae) lovi daleko, čak i po nekoliko puta iznad praga štetnosti.

Stoga, posebice kada je riječ o maslinicima slabijega potencijala rodnosti (manje resa), vrijedi provesti zaštitne mjere protiv spomenutoga štetnika neposredno pred samu cvatnju, uz dodatak (zbog bolje oplodnje) jednoga od folijarnih gnojiva na bazi mikroelementa bora.

Uporabiti se može bilo koje sredstvo koje ima dozvolu prema FIS bazi, a ako se prednost daje ekološkim pripravcima kao što su BATURAD ili BIOBIT, njih valja primijeniti nešto kasnije od klasičnih.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.