Hrvatski radio

Radio Zadar

12:44 / 24.02.2014.

Autor: rzd

Sutra štrajk solidarnosti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj će se sutra od 12 do 14 sati održati Štrajk solidarnosti, najavile su danas sindikalne središnjice.

5 sindikalnih središnjica najavilo je sutrašnji štrajk solidarnosti koji će se održati u cijeloj zemlji od 12 do 14 sati. Jedini uvjet za odustanak od ovih najavljenih akcija - jest povlačenje prijedloga Zakona o radu iz saborske procedure, kazao je Predsjednik SSSH Mladen Novosel.

I zadarski radnici sutra će se pridružiti općem štrajku solidarnosti. Radni tjedan za zaposlenika traje 40 sati, no s novim Zakonom on bi mogao trajati i do 60 sati. Uvodi se i agencijsko zapošljavanje te će stalno zaposlenje postati nedostižni san, kaže Jere Bilan županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama: "Postavlja se pitanje gdje je vrijeme radniku za odmor i boravak s vlastitom obitelji. Postoji jedan čitav niz prijedloga zakona koji su potpuno neprihvatljivi i koji značajno režu radnička prava u Hrvatskoj. To je naravno udar na socijalnu državu i rastakanje socijalne države kao takve."

 

Osim protiv prijedloga Zakona o radu, štrajkom se iskazuje i potpora radnicima tvrtki koji već mjesecima nisu primili plaću. Štrajk se organizira u svim sindikalnim podružnicama u privatnim i javnim službama u županiji rekao nam je koordinator sindikalnih središnjica za Zadarsku županiju Vedran Uranija, dodavši i kako štrajk neće ometati rad vitalnih službi: "Sve će normalno funkcionirati od prometa do svih djelatnosti. Ovo će više na jedan simboličan način biti kratkotrajna obustava rada. Negdje će ona potrajati dva sata, negdje sat vremena, negdje pola sata zavisi od djelatnosti. Dakle nigdje neće biti ugrožene niti obustavljena bilo kakva vitalna djelatnost."

 

Inače, za opći štrajk u Zadarskoj županiji izjasnilo se preko 99 posto članova sindikata. Izjašnjavanje o štrajku provedeno je od 13. do 24. siječnja, a prikupljeno je oko 15 tisuća glasova.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.