Hrvatski radio

Radio Zadar

Sve je postalo javno

05.02.2014.

11:10

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pregrijavanje Radio Zadra prošlo je u znaku Facebooka, jedne od najpopularnijih društvenih stranica na svijetu. Pada li mu popularnost među mlađom populacijom jer sve više roditelja koristi tu stranicu, kako on utječe na komunikaciju ? - neka su od pitanja na koje je odgovarao profesor Josip Čirić s zadarskog Sveučilišta. Iz komentara slušatelja izdvajamo mišljenja kako mladi danas imaju zdravstvenih poteškoća zbog čestog korištenja novih tehnologija, kako je jedan slušatelj slikovito rekao - zbog "Lica knjige" ( Facebooka) djeca su zaboravila na igru. No ima i drugih komentara.

Što mislite o Facebooku - mreži koja je u 10 godina postojanja okupila preko milijardu korisnika - bilo je pitanje današnje emisije Pregrijavanje. 

Zašto koriste Facebook ? - odgovarali su zadarski srednjoškolci i studenti:

"Koristim ga radi faksa, imamo tamo svoju grupu, ali i radi izmjenjivanja poruka s prijateljima ...... Često odlazim na Facebook, no mislim kako ga djeca ne bi trebala koristiti, već bi trebala svoje slobodno vrijeme provoditi vani u igri..... Bila sam ovisnica na početku, no sada ga koristim možda pet minuta dnevno, radi faksa, ne koristim ga baš puno, ali mislim da je dobar jer se tako može doći do puno informacija...... Mojoj mami nije baš drago kad ga koristim no i ona voli pogledati slike koje primam.... koristim ga dva puta dnevno zato da se dogovorim s prijateljima, žao mi je što je sve zbog toga postalo javno. " - bili su neki od odgovora.

 

"Treba razlikovati dvije stvari, tu je pitanje moralne panike koja se uvijek podiže oko bilo čega novog vezano za djecu, od toga da puno gledanja crtića Tommya i Jerrya, će stvoriti nasilnike , sada je Facebook postao popularan negativac, jer se zaboravio jedan drugi faktor u cijeloj priči, a to je odgovornost roditelja, i čini mi se da roditelji izbjegavaju tu odgovornost. Poznata su i istraživanja koja pokazuju kako je velikom broju djece omogućen stalan pristup televizijskim sadržajima, imate i posebne programe za djecu, facebook tu možemo gledati kao samo drugi kanal. Sve je pitanje mjere ,ali i nadzora roditelja, kad toga nema nastaju i problemi. " - rekao je profesor Josip Čirić sa Sveučilišnog Odjela za informacijske znanosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.