Hrvatski radio

Radio Zadar

Sve više protivnika obaveznom cijepljenju

26.01.2014.

09:35

Autor: Vedrana Larva/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je za odbijanje obveznog cijepljenja u Hrvatskoj predviđena novčana kazna od 2000 kuna, zbog mogućih nuspojava roditelji su u 2012. godini odbili cijepiti 28 djece, a taj se broj u samo prvih devet mjeseci prošle godine popeo na 143 slučaja.

Neki roditelji strahuju da bi zbog cijepljenja njihovo dijete moglo oboljeti od autizma ili multiple skleroze. Kao motiv sve češćeg odbijanja cijepljenja svoje djece navode da sami žele donijeti odluku, a ne da o tome, umjesto njih, odlučuje država. 

Visoka kazna nije pokolebala mlade roditelje iz Zadra, Dina Stanina i Maju Draganić, koji su, unatoč sankcijama, nedavno odbili cijepiti novorođeno dijete. Zbog kršenja zakona pred Prekršajnim su sudom proglašeni krivima. Iako im je izrečena samo opomena, tim je slučajem poslana poruka javnosti - ako izbjegavate cijepljenje čeka vas kazna od 2000 kuna, upozorava Goran Majetić iz Građanske inicijative za neobavezno cijepljenje u Hrvatskoj.  Građanska inicijativa traži neobavezno cijepljenje: 

Tražimo da u Hrvatskoj cijepljenje bude neobavezno kao i u većini razvijenih europskih zemalja. Želimo biti izjednačeni s drugim građanima Europe, da se poštuje ljudsko pravo na slobodu izbora i odlučivanja o jednoj tako važnoj odluci koja se tiče zdravlja naše djece, kaže Majetić.

On tvrdi da je cijepljene još od '70-ih i '80-ih neobavezno  u većini gospodarski i demokratski razvijenih europskih zemlja, primjerice Austriji, Belgiji, Cipru, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Irskoj ... 

Građanska inicijative za neobavezno cijepljenje u Hrvatskoj nedavno je počela prikupljati podršku u javnosti, a u nepuna tri mjeseca na Facebooku su okupili oko 10.000 roditelja. Majetić kaže da imaju potporu stranke Savez za promjene, udruge Roditelji u akciji - RODA te Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata. 

Opasnost od ponovne pojave iskorijenjenih bolesti 

Zagrebački pedijatar, alergolog i klinički imunolog Darko Richter odbijanje cijepljenja tumači rastom popularnosti "odbijanja svega i svačega u Hrvatskoj". Ljudi imaju dojam da ne mogu utjecati na bitne stvari, pa odbijaju cijepljenje. Idemo se nečemu protiviti i barem nečemu reći - ne, tumači Richter novi fenomen. 

Trenutačne brojke, kaže, nisu zabrinjavajuće, ali ako trend počne eksponencijalno rasti ponovno bismo mogli biti suočeni s nekim iskorijenjenim bolestima, koje bi nam donijele nepotrebne troškove i za koje nemamo bolničkih kapaciteta. Richter opovrgava tvrdnje o "praksi razvijenih europskih zemlja" te ističe da ne postoji niti jedna europska zemlja u kojoj cijepljenje nije snažno preporučeno. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.