Hrvatski radio

Radio Zadar

Svečani prijenos moći sv. Šimuna iz Zadra u Jastrebarsko

18.09.2014.

10:13

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nedjelju,21. rujna, zadarski će nadbiskup Želimir Puljić svečano predati moći sv. Šimuna Grkokatoličkoj župi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom. Ova novosagrađena crkva već posjeduje moći bl. Alojzija Stepinca, a zbog velikog značaja i kulta svetog Šimuna u grkokatoličkom obredu, Križevačka je eparhija tražila dijelić sačuvanog tijela sv.Šimuna koje se čuva u Zadru.

Tim su povodom grkokatolici iz Križevaca, Zagreba,Jastrebarskog i Žumberka nedavno hodočastili u crkvu sv. Šime gdje je križevački vladika Nikola Kekić predvodio svečanu arhijerejsku službu Božju po istočnom obredu.

  Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić odlučio je darovati djelić tijela sv. Šimuna (relikviju) za novosagrađenu grkokatoličku župnu crkvu u Jastrebarskom. Grkokatolici, kao i rimokatolici, poznaju dobro ovog novozavjetnog sveca koji je na svojim rukama primio Isusa Krista u Jeruzalemskom hramu te ga svečano slave na blagdan Susreta ili Prikazanja u Hramu 2. veljače, kao i na svagdanjoj večernjoj molitvi moleći njegov hvalospjev "Sad otpuštaš slugu svojega".

Balzamirano tijelo svetog starca Šimuna, koji je opisan u Novom zavjetu kao svećenik jeruzalemskoga hrama koji je dijete Isusa držao na rukama, u spletu povijesnih okolnosti je prenesena iz Svete zemlje u Carigrad u 6. st., a onda u 13. st. dospijela u Zadar gdje se već osam stoljeća čuva u srebrno-zlatnoj škrinji koju je u 14. st. dala izraditi hrvatsko-ugarska kraljica Elizabeta Kotromanić. Na zamolbu župe u Jastrebarskom, Zadarska je nadbiskupija odlučila darovati dijelić relikvije za grkokatoličku župnu crkvu Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom, budući je ta crkva kao jubilarna izgrađena o 400. obljetnici nastanka Grkokatoličke Crkve u Hrvatskoj (Marčanska eparhija 1611. godine).

Svečanost prijenosa moći održat će se u nedjelju, 21. rujna, s početkom u 16 sati, kada će na Strossmayerov trg zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. dr. Želimir Puljić u pratnji upravitelja Svetišta sv. Šimuna don Josipa Lenkića donijeti relikviju i u posebnom obredu predati mons. Nikoli Kekiću, vladiki križevačkom. Nakon primopredaje, uslijedit će svečana litija (procesija) u kojoj će se svete moći središnjom jaskanskom ulicom V. Mačeka prenijeti u grkokatoličku crkvu u Radničkoj ulici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.