Hrvatski radio

Radio Zadar

13:10 / 19.02.2013.

Autor: me

Svjedočio Božidar Kalmeta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednik HDZ-a i bivši ministar Božidar Kalmeta posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da Predsjedništvo te stranke u vrijeme Ive Sanadera nikada nije raspravljalo o financijskom poslovanju.

 Na sjednicama Predsjedništva HDZ-a tadašnji glavni tajnik Ivan Jarnjak znao je ukratko izvijestiti o financijama, no poslovanje stranke nikada nije bilo točka dnevnog reda, rekao je Kalmeta.

 

Predsjedništvo HDZ-a u Sanaderovo vrijeme nije u potpunosti obavljalo svoju dužnost vezano uz materijalno-financijsko poslovanje stranke, no nitko na Predsjedništvu nije predložio da se o tome raspravlja rekao je Kalmeta.

 

Mogli smo. Ja osobno sam smatrao da to nije u djelokrugu mog posla i mog interesa, mislim posla kojeg obavljam tako da nisam. Ali nije nitko.

 

Prvi se put, kaže Kalmeta, o financijskom planu stranke raspravljalo 2010. godine, do tada bi tek usput glavni tajnik stranke govorio o nalazu državne revizije.

 

Kako je trebalo napraviti?  Trebalo je jasno dostaviti materijale, dostaviti onako kako to treba izgledati završni račun, kako treba izgledati plan , da Predsjedništvo može ući u pojedinosti pojedine točke i da se o tome raspravlja i da se donosi odluka kao što je bilo 2010. godine. Rekao sam prije da to tako nije bilo. Prema tome zato i smatram da nije u potpunosti.

 

O odnosu Sanadera i Jarnjaka Kalmeta kaže da je bio korektan i da su surađivali.

 

Gledajte ja to ne znam kakav je bio odnos njih dvojice. Ono što sam ja vidio, bio je korektan. On je bio glavni tajnik, predsjednik je bio predsjednik, operativno su blisko surađivali i kod sastavljanja dnevnog reda itd.

 

Zanimljivo je da ni obrana, ali ni USKOK Kalmetu danas nije ništa pitao o samoj FIMI mediji, iako su neki od čelnika javnih tvrtki koji su prije svjedočili govorili o tome kako ih je upravo Kalmeta upoznao s Barišićem i da je Kalmeta sudjelovao na nekim sastancima na kojima se dogovarala suradnja s FIMI medijom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.