Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski dan srca - zadarskoj bolnici doniran EKG

29.09.2014.

13:24

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan srca u Donatovu je gradu obilježen vrijednom donacijom - zadarskoj Općoj bolnici EKG uređaj MORTARA model ELI 350 s pripadajućom opremom, vrijedan 50 tisuća kuna, uručila je tvrtka Novi link.

Danas obilježavamo Svjetski dan srca. Čak 51 posto ukupno bolesnih umire upravo od srčanih oboljenja što ih čini najčešćim uzrokom umiranja u zapadnoj Europi i Hrvatskoj. U Zadarskoj županiji taj je postotak nešto niži - 45 posto. Za one koji ne znaju, rizični čimbenici, odnosno najčešći uzroci oboljenja srca su visoki tlak, pušenje, alkohol, nezdrava prehrana, debljina, nedovoljna tjelesna aktivnost i stres. 

    - Voditi računa o eventualnim bolestima kao što su dijabetes, hipertenzija i povišene masnoće u krvi. Odlaziti na povremene godišnje i redovne preglede kod liječnika opće prakse, a potom i kod kardiologa, ako je to indicirano. Pronaći odgovarajuću fizičku aktivnost, trčanje, hodanje ili vježbanje kako bi se smanjio rizik od oboljenja srca. Samo dvadeset minuta fizičkih aktivnosti dnevno umnogome povećava šanse da ostanete zdravi, poručuje voditelj Odjela kardiologije zadarske Opće bolnice, dr. Dražen Zekanović.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.