Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski je dan borbe protiv side

01.12.2014.

10:52

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Diljem svijeta danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, neizlječive bolesti koja se prenosi spolnim putem, preko krvi i u određenim situacijama sa zaražene majke na dijete. Cilj je podizanje svijesti zajednice o HIV infekciji i razvijanje preventivnih inicijativa, uključujući potporu i razumijevanje za oboljele.

U Hrvatskoj su registrirane 1094 osobe zaražene HIV-om. Riječ je o epidemiji niske razine u usporedbi s ostalim europskim zemljama - ističe dr. Alan Medić iz zadarskog Zavoda za javno zdravstvo:

      Premda smo zemlja s malom incidencijom, međutim svake godine taj broj se kreće između 60 i 80 novooboljelih, osobe koje žive sa HIV-om još uvijek su stigmatizirane, još uvijek se boje iskoračiti upravo zbog toga da ih sredina ne bi osudila. U današnje vrijeme, s tako dobrom terapijom koju mi imamo ovdje u Hrvatskoj, osobe s HIV-om mogu živjeti, kao što kaže profesor Begovac, kao sa šećernom bolešću. Trebaju samo redovito uzimati terapiju, redovito se kontrolirati…

Najveći udio HIV pozitivnih osoba u Hrvatskoj je među muškom populacijom - oko 86 posto, a najčešća dobna skupina kojom dominira HIV infekcija je ona od 25 do 44 godine:

      Nešto kao i u Europskoj uniji slična je distribucija - gledajući među rizičnom populacijom - 57 posto kod nas je onih osoba koje su bolest dobile homoseksualnim kontaktom , a 31 posto oboljelih je dobilo iz heteroseksualnog kontakta.

U zemljama Europske unije pet posto populacije HIV pozitivnih zarazilo se putem intravenske ovisnosti. Kod nas je taj broj znatno manji zahvaljujući preventivnim programima:

      Evo u Zadarskoj županiji imamo trenutačno samo jednog HIV pozitivnog koji se zarazio intravenskim putem.

Vidljiv je trend porasta broja novootkrivenih slučajeva HIV infekcije posljednjih nekoliko godina, što se dijelom objašnjava stvarnim porastom broja zaraženih, a dijelom uvođenjem sustava dobrovoljnog, besplatnog i anonimnog savjetovanja i testiranja na HIV. A gdje se testiranje može obaviti u Zadru?

      Svaki dan od 9 do 11 sati kod nas u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo i u prostoru Crvenoga križa ponedjeljkom i srijedom od 16 do 18 sati .

Može se javiti svom liječniku i preko uputnice obaviti testiranje u Zavodu za javno zdravstvo ili u Općoj bolnici Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.