Hrvatski radio

Radio Zadar

Svjetski je dan divljih vrsta

03.03.2023.

10:37

Autor: HINA

Oporavilište za divlje životinje spasilo 1253 životinje

Oporavilište za divlje životinje spasilo 1253 životinje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Svjetski dan divljih vrsta, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava na ozbiljan pad divljih vrsta i svojom digitalnom kampanjom #WorldWithoutNature (Svijet bez prirode), ujedinjuje neke od najpopularnijih brendova u prosvjedu protiv devastacije prirode.

"Kao dio kampanje, brendovi, sportske i organizacije civilnog društva širom svijeta uklonit će slike prirode iz svojih zaštitnih znakova na web stranicama i digitalnim platformama. Tako će i sami širiti svijest o gubitku prirode i bioraznolikosti, upozoravajući javnost da dobro pogleda dobro poznati logo koji će na samo jedan dan biti bez prepoznatljivih slika divljih životinja i prirode", priopćio je u petak WWF.


Budući da je i glas sportskih organizacija diljem svijeta protiv klimatskih promjena i gubitka prirode sve jači, mnogi sportski timovi, poput nogometnog kluba Aston Villa, nastavljaju podržavati ovu kampanju, navode iz WWF-a.


U listopadu 2022., dodaje se u priopćenju, WWF je objavio svoj najnoviji Izvještaj o stanju planeta koji je otkrio zapanjujuće podatke o padu populacija divljih vrsta za 69 posto u manje od pedeset godina.


Upozorili su i da kontinuirano prekomjerno iskorištavanje i uništavanje njihovih staništa dovodi do gubitka divljih vrsta, što, kako i vidimo, uvelike utječe na društvene i ekonomske rizike, odnosno na katastrofalne posljedice za naš planet.


Nakon toga, svijet se obvezao do 2030. zaustaviti i preokrenuti gubitak prirode, kroz sporazum usvojen u okviru Globalne konvencije o biološkoj raznolikosti, koju je u prosincu 2022. na COP15 summitu usvojilo 196 zemalja. WWF sada potiče vlade, tvrtke i financijske institucije na provođenje tog sporazuma koji je usredotočen na rješenja koja se bave osnovnim uzrocima ekoloških problema.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Jutarnji program

Svakoga jutra probudite se uz vaš Radio Osijek. Jutarnji program svakodnevno nudi brojne korisne informacije i zanimljivosti uz dobru glazbu i želje za uspješan dan. Od 6 do 10 sati s vama je ekipa Radio Osijeka.

Poslušajte u Slušaonici