Hrvatski radio

Radio Zadar

Teška godina za poljoprivredu

30.12.2014.

12:58

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

2014.-ta jedna je od onih godina koju bi poljodjelci najradije zaboravili. Ekstremni vremenski uvjeti uništili su proizvodnju grožđa i maslina na zadarskom području i do 80 posto, a bilo je i onih proizvođača koji nisu imali što brati.

Puno rada i puno truda pa ipak u podrumima i konobama manjak vina i maslinovog ulja - najkraći je to opis poljoprivredne 2014. godine na zadarskom području. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, u prvom redu obilja kiše, stanje je slično i u drugim krajevima diljem Europske unije. Borba sa štetnicima i bolestima znatno je poskupjela proizvodnju pa mnogi poljodjelci u Novu kreću u minusu. O troškovima Zvonimir Vlatković iz zadarske poljoprivredno-savjetodavne službe:

Što se tiče same zaštite, ako uzmemo hektar vinograda znači 5 - 6 zaštita u prosjeku morate imati, a morali ste ih imati duplo više 10 do 12 zaštita kako bi ste uspjeli nešto spasiti.

A spasilo se malo i ništa jer bilo je i onih koji nisu imali što brati:

Dvije tisuće hektara koje imamo zabilježeno u ARKOD parcelama , ako vinograd u prosjeku daje 6 do 7 tona, pa ako je urod manji od 50 posto onda se lako dođe do zaključka koliki su to gubici.

Gubici i u maslinicima. Nepovoljni vremenski uvjeti vratili su maslinovu muhu, ekonomski najznačajnijeg štetnika masline:

I ono malo što se ubralo, bilo je dosta oštećenja. Smatram da su čak maslinari prošli gore od vinogradara.

Iako je bilo i onih koji su uspjeli izvući maksimum iz svojih nasada što zbog boljeg položaja , više iskustva i nešto sreće većina će sve to trebati da pokrije minus iz 2014. godine.

Pogotovo ako znamo da su ulaganja bila puno,puno veća i do 30, 40 posto i više. Teško se nadoknadi jedna vegetacijska godina - zaključuje Zvonimir Vlatković iz zadarske poljoprivredno-savjetodavne službe dodajući kako zbog svega navedenog potrošači mogu računati na veće cijene maslinova ulja i vina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.