Hrvatski radio

Radio Zadar

Tjedan energetske učinkovitosti

14.05.2014.

08:03

Autor: F.Buzov / Grad Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 16. do 24. svibnja održat će se Tjedan energetske učinkovitosti grada Zadra. Cilj je razvijanje svijesti građana o nužnosti učinkovitog korištenja energije kao i promocija obnovljivih izvora energije. Treće izdanje manifestacije obuhvaća niz predavanja i radionica, koje će se održavati u zadarskim osnovnim školama, gradskim ustanovama i muzejima.

             Kako do sredstava za obnovu pročelja stambenih zgrada koje dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša, jedno je od predavanja prvoga dana. Pročelnik Darko Kasap: 

            " Mi pokušavamo kroz ove natječaje Fonda i kroz energetsku učinkovitost u obnovi pročelja fasada sudjelovati pa makar i za početak u projektnoj dokumentaciji, a u konačnici kako nam budu natječaji i zakonski okviri omogućavali sudjelovat ćemo i u sufinanciranju obnove pročelja i u zgradarstvu. I ovim putem pozivam sve stanoupravitelje, predstavnike stanara u Muzej antičkoga stakla na predavanje od 16 do 20 sati da na primjeru dobre prakse vide kako i na koji način se mogu povući određena sredstva, kandidirati za određene natječaje..." 

 

Kao članica EU, Republika Hrvatska se obvezala provesti tzv. Plan 20-20-20 do 2020., kojeg je usvojio i Europski parlament, a koji uključuje: 

  • smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20% do 2020.
  • povećanjem energetske učinkovitosti smanjiti ukupnu energetsku potrošnju za 20% do 2020.
  • ostvarivanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji od 20% do 2020.

Grad Zadar je potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika na europskoj razini te donošenjem Akcijskog plana energetski održivog razvitka (SEAP) Grada Zadra otišao i korak dalje odnosno obvezao se da će premašiti cilj EU o smanjenju emisija CO2 za 20% kroz provedbu mjera povećanja energetske učinkovitosti i razvoj obnovljivih izvora energije.

U cilju razvijanja svijesti građana o nužnosti učinkovitog korištenja energije kao i promocije korištenja obnovljivih izvora energije, Grad Zadar organizira treći po redu Tjedan energetske učinkovitosti od 16. do 24. svibnja 2014. godine, kao jednu od mjera iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka (SEAP) Grada Zadra.

Od 16. - 23. svibnja 2014. godine održavat će se niz edukativnih radionica za učenike osnovnih škola s ciljem podizanja razine svijesti od najranije dobi.

PONEDJELJAK - 19. svibnja 2014. godine

U vremenu od 10:00-16:00 sati u Velikoj vijećnici Grada Zadra održat će se Radionica ''Energija, klima i bespovratna sredstva EU. Kako do bolje kvalitete života uz manje troškove'' na kojoj će se predstaviti primjeri dobre prakse u korištenju EU sredstava, a sudionici upoznati s relevantnim politikama iz područja energije i klime. Prijepodnevni dio Radionice sadržavat će nekoliko predavanja na teme EU legislative s područja energetike i klime te mogućnosti za financiranje kroz EU fondove, a u posljepodnevnom dijelu bit će prikazano nekoliko primjera dobre prakse te organizirana panel diskusija, također vezana uz temu EU financiranja. Radionica se provodi u sklopu EU projekta CLICK - Povećanje razumijevanja klimatsko-energetske politike EU i njenog utjecaja na svakodnevni život. Radionicu će provoditi predstavnici Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a ciljne skupine su potencijalni korisnici EU sredstava, konkretnije - organizacije civilnog društva, OPG-i, mala i srednja poduzeća i sindikati.  Prijave na Radionicu (ime i prezime, organizacija) mogu se dostaviti do petka, 16. svibnja 2014. do 14:00  na e-mail: prijave@door.hr, s naznakom „za CLICK - Zadar“ (u naslovu). Program Radionice možete pronaći ovdje.

Od 18:00-20:00 sati u Muzeju antičkog stakla održat će se predavanje o mogućnostima financiranja energetske obnove višestambenih zgrada koje će prezentirati predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nakon kojeg će biti predstavljeni i primjeri dobre prakse. Ciljne skupine su stanoupravitelji, predstavnici stanara, vlasnici nekretnina, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, arhitekti, građevinari, strojari, građani i ostala zainteresirana javnost.

UTORAK - 20. svibnja 2014. godine

Od 10:00-18:00  sati u atriju Kneževe palače održat će se Dan otvorenih vrata projekta REPUBLIC MED – Energetska obnova javnih prostora u inteligentnim gradovima na Mediteranu, na kojem će se održati Radionica Energiju štedi jer mnogo vrijedi namijenjena učenicima 3. razreda osnovnih škola, a ima za cilj kod djece razviti osjećaj i svijest o okolišu te važnosti energetske učinkovitosti te stručna predavanja o mogućnostima korištenja biljnog materijala (drveća, grmova, polugrmova, penjačica i slično) u urbanom planiranju i oblikovanju  javnih prostora  sa ciljem kreiranja prirodno, društveno i estetski skladnog prostora, zatim o bioklimatskom pristupu u projektiranju energetski učinkovitih zgrada te o poboljšanju KGH (klimatizacija, grijanje, hlađenje) sustava u obnovi zgrada na Mediteranu. Nadalje, u sklopu Dana otvorenih vrata bit će održane i projekcije filmova s primjerima dobre prakse projekata financiranih iz EU fondova. Stručna predavanja namijenjena su arhitektima, strojarima, građevinarima te  predstavnicima elektrotehničke struke, proizvođačima građevinskog materijala, obrtnicima, eko udrugama, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, zavodima za prostorno uređenje, konzervatorskim odjelima i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

Projekt REPUBLIC - MED ima za cilj razvoj nove metodologije tehno-ekonomskih studija koje bi se primjenjivale u obnovi javnih zgrada i otvorenih prostora u zemljama partnerima (Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija i Španjolska). Projektom će se analizirati postojeći alati i identificirati njihovi nedostatci što će omogućiti  kreiranje inovativnih metoda za obnovu javnih zgrada i otvorenih prostora u skladu s ciljevima EU 20-20-20. Program Dana s opisom predavanja i predavača možete pronaći ovdje.

Od 18:00-20:00 sati u Gradskoj knjižnici Zadar održat će se predavanje o energetskom certificiranju zgrada i obiteljskih kuća (zakonske obveze, provedba, primjeri dobre prakse i dr.), a ciljne skupine su stanoupravitelji, predstavnici stanara, vlasnici nekretnina, građani, arhitekti, građevinari, strojari i predstavnici elektrotehničke struke, kao i ostala zainteresirana javnost.

SRIJEDA - 21. svibnja 2014. godine

Od 9:30-12:30 sati u Velikoj vijećnici Grada Zadraodržat će se Radionica u sklopu EU projekta RESCUEObnovljivo pametno hlađenje za urbanu Europu na kojoj će se sudionici upoznati sa znanjem stečenim tijekom trajanja projekta te temeljnim znanjem o centraliziranom hlađenju, mogućnostima i prednostima za sve uključene strane i njihovom pozicioniranju u europskom zakonodavnom okviru kao i planiranoj podršci i savjetima te načinu uključivanja centraliziranog hlađenja u strateške akcijske energetske planove.  Projekt RESCUE ima za cilj rješavanje ključnih izazova za daljnji razvoj i implementaciju centraliziranog hlađenja korištenjem izvora koji emitiraju niske i nulte emisije ugljika te koje u usporedbi s konvencionalnim sustavima hlađenja ima manju potrošnju energije čime pridonosi klimi i zaštiti okoliša i smanjenju emisija stakleničkih plinova. Radionicu će provoditi predstavnici međunarodnog udruženja Euroheat & Power iz Brusselsa, a ciljne skupine su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, komunalne i ostale tvrtke te ostala zainteresirana javnost. Radionica će se održati na engleskom jeziku. Program Radionice možete pronaći ovdje.

U 13:00 sati u OŠ Šimuna Kožičića Benje održat će se Radionica Solarni suncokret namijenjena učenicima osnovnih škola.

ČETVRTAK - 22. svibnja 2014. godine

Od 18:00-19:00 sati u Gradskoj knjižnici Zadaručenik 4.c razreda Gimnazije Vladimira Nazora, Ivan Vrlika predstavit će rad Čista i neiscrpna – solarna energija, s kojim je na Državnom natjecanju „Opisujemo sustave“  osvojio 1. mjesto. Cilj rada bio je upoznati i istražiti solarni sustav te ukazati na prednosti istog i povećati svijest o projektima održivog razvoja. Ivan Vrlika predstavit će svoj rad građanima Grada Zadra kako bi omogućili približavanje teme korištenja obnovljivih izvora energije mladima i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

PETAK - 23. svibnja 2014. godine

Od 12:30-16:00 sati u Gradskoj knjižnici Zadarodržat će se predavanja na kojima će predstavnica Grada Zadra predstaviti Akcijski plan energetski održivog razvitka (SEAP) Grada Zadra, predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar će predstaviti projekt PRO-E-BIKE - Promoviranje električnih bicikla i skutera u području dostave i transporta putnika u urbanim područjima te će se predstaviti i sustav javnih bicikala. Cilj PRO-E-BIKE projekta je promoviranje električnih bicikla i skutera u području dostave i transporta putnika u urbanim područjima te će sudionici predavanja biti upoznati s mogućnostima i prednostima zamjene konvencionalnih vozila na fosilna goriva s  električnim biciklima i skuterima koji osim što doprinose smanjenju emisija stakleničkih plinova također i smanjuju troškove prijevoza. Ciljne skupine su tvrtke koje se  bave dostavom pošiljki, poslovni subjekti koji dostavljaju svoje proizvode, proizvođači i distributeri električnih bicikala, građani/putnici, službe za dostavu i tvrtke/institucije s vlastitim osobljem za dostavu, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, ostala tijela javne uprave i ostala zainteresirana javnost. Nadalje, posjetioci sajma energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te info dana promicanja električnih bicikala i skutera za dostavu roba i prijevoz putnika će se moći upoznati s električnim vozilima i njihovim prednostima i mogućnostima.

SUBOTA - 24. svibnja 2014. godine

Tjedan završava sajmom energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije i Info danom promicanja električnih bicikala i skutera za dostavu roba i prijevoz putnika na kojem će se građani upoznati s proizvodima i sustavima za povećanje energetske učinkovitosti i uštedu energije te električnim biciklima/skuterima i automobilima kao i sustavom javnih bicikala.

Predavanja bez potrebne prethodne prijave su otvorena za građanstvo.

Prijave za radionice/Dan otvorenih vrata možete dostaviti na sljedeće e-mail adrese:

 

  1. 1.      Radionica ''Energija, klima i bespovratna sredstva EU. Kako do bolje kvalitete života uz manje troškove'' (ime i prezime, organizacija) na e-mail: prijave@door.hr, s naznakom „za CLICK - Zadar“ (u naslovu) najkasnije do petka, 16. svibnja 2014. do 14:00 
  2. 2.      Dan otvorenih vrata projekta REPUBLIC MED na e-mail: zadra@zadra.hr najkasnije do petka, 16. svibnja 2014. godine
  3. 3.      Radionica u sklopu projekta ''RESCUE'' (ime, prezime, organizacija) na e-mail: jelena.atlic.mccolgan@gmail.com

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.