Hrvatski radio

Radio Zadar

15:06 / 25.02.2014.

Autor: rzd

Tonino Picula zatražio zaštitu tradicionalnog malog ribolova

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnik Tonino Picula u svom je govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu upozorio na problem s kojim se suočavaju svi mali hrvatski ribari, a koji mogu razumjeti svi koji dolaze iz pomorskih zemalja u kojem je ribarstvo prije svega stil života, pa tek onda djelatnost.

Naime, sukladno obvezama preuzetim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom kategorija “mali ribolov” se ukida te se uvodi kategorija “mali obalni ribolov” koji će biti novi oblik ribolova, ali ujedno i gospodarska djelatnost. Budući da europsko zakonodavstvo poznaje samo kategorije sportskog i profesionalnog ribolova, mali ribari moći će zadržati svoje dozvole samo do kraja ove godine. 

Picula je zato u svom govoru naglasio da ovakve odredbe ukidaju stoljetne prakse i tradicije, te mogu dodatno potaknuti već uznapredovao problem depopulacije otoka ugrožavajući identitet i egzistenciju otočana. Dodao je da to što u zemljama Unije nema drugih oblika ribolova, ne znači da se radi o ribarstvu kojim bi Hrvatska narušila njene temeljne pravne odredbe ili ugrozila raznolikost ekosustava.

Stoga, kao zastupnik koji je rođen na otoku i odrastao uz more, svjestan važnosti i težine života na otocima, ovim putem želim pozvati predstavnike institucija i Vas kolege, na prilagodbu europskog zakonodavstva kako bi sačuvali jedinstvenu kulturnu baštinu malih ribara. Time bi Europu zaista potvrdili ujedinjenju u njenim različitostima., zaključio je Picula. 

Piculi je pisanom izjavom, podršku pružio predsjednik Otočnog sabora Denis Barić:

Slažem se s gospodinom Toninom Piculom da treba pokrenuti problematiku malog ribolova i potrebi revizije odnosa EU prema Hrvatskoj, zbog naše specifičnosti naspram drugih pomorskih zemalja članica EU. Pogotovo što u nekim članicama EU postoje ribolovni alati kao kod nas, pod nazivom mali ribolov. Otočnom stanovništu definitivno treba ostaviti mogućnost korištenja malog ribolova, kako bi njegov sadržaj zadovoljio otočanina bez obzira na njegovu dob, imovinski cenzus i ma kako se on zvao. Nadam se da će svi naši europarlamentarci podržati ovu inicijativu gospodina Picule. - poručio je Denis Barić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.