Hrvatski radio

Radio Zadar

Trebaju li Hrvatskoj nuklearke?

03.06.2014.

13:44

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru se održava 10. međunarodna konferencija Hrvatskog nuklearnog društva, na temu “Nuklearna opcija u zemljama s malim i srednjim elektroenergetskim sustavima" na kojoj sudjeluje više od 100 stručnjaka iz 17 zemalja.

Zemlje koje razmišljaju o svojoj budućnosti razmišljaju i o uvođenju nuklearnih elektrana. Zemlje koje su orijentirane na sadašnjost i blisku budućnost misle da ne treba graditi ništa jer je električna energija jeftina i može se uvesti kad treba. Hrvatska je primjer takve zemlje i to nije najsretnije rješenje kaže Davor Grgić, predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva. U javnosti se dovoljno ne priča o mogućnostima koje daju nuklearne elektrane. Kad se o njima priča uglavnom se priča o lošem napominje Grgić.

Ne priča se dovoljno, ali mi imamo jedno opravdanje. Mi smo zemlja koja ima puno problema, pa svako malo rješavamo neki tekući problem, a problemi koji će nas čekati nešto malo kasnije su za nas uvijek neki tuđi problemi. Ali mi kao zemlja moramo imati dovoljno energije da bi osigurali svoju budućnost, da bi si stvorili bazu za bilo kakav dalji razvoj. Sve je češće mišljenje da ima jeftine energije koje ćemo mi biti u stanju uvijek kupiti. Dva su problema: neće biti uvijek jeftine energije i nama je sve teže naći novce za samo kupovanje.

Naši susjedi, ne samo Slovenci, nego i druge zemlje, razmišljaju o gradnji novih nuklearnih elektrana. S obzirom da se kod nas o tome uopće ne priča, a i po stavu javnosti koji je negativan prema gradnji nuklearki mi ćemo na kraju biti samo potencijalno tržište za te zemlje – kaže Grgić.

Znači nisu trenutačno samo termoelektrane naš problem. Naš problem je sve, i hidroelektrane, a tu i tamo vidite da i neka vjetroelektrana ne prođe.  

Koje su trenutačno naše  mogućnosti što se tiče nuklearne energije Grgić kaže:

Jedina trenutačna opcija za nas je suradnja sa Slovencima. Iako je bilo nekih diskretnih ponuda s njihove strane ja nisam čuo nešto što bi bio jasni stav s naše strane.

Na kraju poručuje: 

Svaki energetski izvor ima mjesto, i trebao bi imati mjesto u našoj energetskoj strategiji. Svaki od njih ima neke prednosti i neke mane. Ja sam za to da se obnovljivi izvori koriste, tamo gdje je to optimalno, što se tiče ulaganja, zauzeća zemljišta i sigurnosti snabdijevanja  električnom energijom. Međutim, takav pristup ako bi bio zasnovan samo na obnovljivim izvorima energije, ima neke mane, i mislim da bi  morali razmišljati o nekome stabilnom izvoru poput termoelektrana, nuklearnih elektrana ili tako nešto, jasno uz poštivanje zaštite okoliša.

Konferencija završava sutra.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.