Hrvatski radio

Radio Zadar

Turistički i sanitarni inspektori u akciji

17.08.2014.

08:20

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistički i sanitarni inspektori provode pojačani nadzor ugostiteljskih objekata uz prometnice i odmorišta

Turistički inspektori Ministarstva turizma su od 8. do 11. kolovoza, u suradnji sa sanitarnom inspekcijom, proveli ukupno više od 230 inspekcijskih kontrola nad sanitarnim prostorijama koje se nalaze u sklopu ugostiteljskih objekata, benzinskih postaja, odmorišta, na autocestama, polu autocestama i državnim cestama diljem cijele Hrvatske. Nadzori su tako provedeni nad ugostiteljskim objektima na odmorištima autoceste A-1, na državnoj cesti Zagreb-Čakovec-mađarska granica, autocesti Dalmatina, autocesti Rijeka – Zagreb, na području riječke zaobilaznice, na izlazu s Krčkog mosta te na magistrali iz Rijeke prema Crikvenici, na području Banjola, Pule, Vodnjana, Bala, Buja, Poreča i Galižana, na autocesti Lužani-Sredanci, Sredanci-Bajakovo, Osijek-Velika Kopanica te na državnim cestama D-2 i D-5.

 

Riječ je o ciljanim nadzorima, odnosno kontroli određenog segmenta iz djelokruga turističkih inspektora, koji se uz ostale aktivnosti provode kontinuirano tijekom cijele godine. Ovakvi ciljani inspekcijski nadzori provoditi će se kontinuirano, tijekom ljetnih mjeseci kako bi se osigurala potrebna razina čistoće i opremljenosti tih objekata.

 

„Aktivno djelovanje turističkih inspektora na terenu doprinosi podizanju kvalitete ugostiteljskih usluga u turizmu, što svakako pozitivno utječe na percepciju Hrvatske među turistima koji traže visoki nivo usluga u svim segmentima. Inspekcijski nadzori će se nastaviti te ćemo u narednim tjednima nastojati obuhvatiti još veći broj pružatelja usluga u turizmu i ugostiteljstvu“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

 

Nakon završetka ciljanih inspekcijskih nadzora nad ugostiteljskim objektima uz prometnice i na odmorištima, utvrđena je higijenska ispravnost gotovo svih objekata. Međutim, najveći broj povreda propisa odnosio se na ispunjavanje minimalno-tehničkih uvjeta, primjerice nedostatak tople vode ili neispravnost tehničke opreme u toaletima za goste.

 

Uz ciljane inspekcijske nadzore, turistički inspektori Ministarstva turizma u sklopu redovnih aktivnosti provode i akcijske inspekcijske nadzore nad pružateljima ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu. Riječ je o pojačanim inspekcijskim nadzorima u kojima više inspektora iz različitih ispostava područne jedinice obavljaju nadzor nad jednim područjem. Obično se takvi nadzori provode svakim danom, uključujući subotu i nedjelju, po 12 sati dnevno. Tako je primjerice, u okviru inspekcijskog nadzora nad restoranima, barovima i ostalim objektima u kojima se pripremaju i uslužuju jela, slastice, pića i napitci, od 7. do 12. kolovoza ove godine provedeno 79 inspekcijskih nadzora u  užem centru Grada Zagreba, gdje je utvrđeno 100 različitih povreda propisa. U istom periodu, provedena su i 54 inspekcijska nadzora u  užem centru Grada Rijeke, Trsata, te na području Raba i Paga. Provedeno je, također,  16 inspekcijskih nadzora u užem centru Grada Osijeka, 21 inspekcijski nadzor na području Novigrada, Poreča, Medulina – centra i Pješčane vale, te  24  inspekcijskih nadzora na području Splita. Povrede propisa, uglavnom, su se odnosile na ispunjavanje minimalno-tehničkih uvjeta, primjerice nedostatak tople vode i odgovarajuće opreme u toaletima za goste, na nedostatke u kuhinji i prostoru za pripremu jela, na vidno isticanje cijena, ili oznake o zabrani usluživanja i konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina i dr.

 

Inspekcijski nadzor u području ugostiteljstva i pružanju usluga u turizmu, od ove godine, provodi 59 turističkih inspektora Ministarstva turizma, koji su do od 1.1. do 10. kolovoza ove godine obavili ukupno 6003 inspekcijskih nadzora, od čega se 435 nadzora odnosilo na iznajmljivače.

 

U obavljenim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je 1945 raznih povreda propisa, na temelju kojih je nadležnim prekršajnim sudovima podneseno 943 optužnih prijedloga, izdano je 310 prekršajnih naloga u iznosu od 1.097.361,00 kuna, naplaćeno je 520 kazni na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 1.109.000,00 kuna. Također, u navedenom razdoblju, turistički inspektori su donijeli 647 upravnih rješenja, od toga 92 rješenja o zabrani pružanja ugostiteljskih/turističkih usluga u dijelu u kojem se pružaju suprotno izdanom rješenju nadležnog tijela.

 

Akcijski inspekcijski nadzori turističkih inspektora nastaviti će se i dalje, kako bi svi pružatelji usluga poslovali u skladu s pozitivnim propisima, te kako bi gosti i turisti bili što zadovoljniji sa pruženim uslugama - priopćilo je Ministarstvo turizma.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.