Hrvatski radio

Radio Zadar

Turistički prihod: 6,6 milijardi eura

10.01.2014.

13:14

Autor: hrt

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistička 2013. nadmašila je očekivanja prema fizičkim pokazateljima. Hrvatsku je lani posjetilo 5 i pol posto više turista.

Turisti su boravili dulje nego lani pa je i broj noćenja porastao za 4,1 posto - preliminarni su podaci Hrvatske turističke zajednice. Takvu rastu osjetno su pridonijele pred i posezona. Najveći rast bilježe Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija.

Strani su turisti ostvarili 11.173.000 dolazaka što predstavlja  porast od 6,1 posto i 65.650.000 tisuća noćenja što predstavlja rast od 4,7 posto u odnosu na 2012. godinu, dok su domaći turisti bilježili rast u dolascima od 0,2 posto te pad u noćenjima od 1,8 posto.

'Po podacima HNB-a, radi se o podacima od siječnja do rujna. Prema tim podacima ostvareno je 6,6 milijardi eura prihoda. Ako ih usporedimo s prošlom godinom onda je to 4,7 posto više', izjavio je ministar turizma Darko Lorencin.

Cilj nam je poticanje turističkog prometa u pred i posezoni i za taj cilj ove godine radimo poseban koncept gdje u suradnji s privatnim i javnim sektorom kroz razvoj destinacijskog menadžmenta želimo stvarati kvalitetne turističke proizvode, kazala je direktorica glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.