Hrvatski radio

Radio Zadar

Turistički rekordi i na Dugom otoku - nautičara u luci Sali manje zbog radova

21.08.2022.

10:05

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Radovi u luci Sali

Radovi u luci Sali

Foto: Suzana Jakšić Mandić / Radio Zadar

I na Dugom otoku se obaraju turistički rekordi. Bilježi se 10 posto dolazaka i 6 posto noćenja više u odnosu na prošlu godinu. 


Na otoku boravi 2 tisuće gostiju, popunjeni su čak i svi pomoćni kreveti, a slobodno mjesto najviše se traži u kampovima, navodi direktorica TZ Dugi otok Ivana Čarić . Rezultati bi bili i bolji da izgradnja lukobrana u saljskoj luci nije spriječila dolazak većeg broja nautičara, ističe Čarić.


Radovi u luci Sali

Radovi u luci Sali

Foto: Suzana Jakšić Mandić / Radio Zadar

Ulaganje u kvalitetu, kampove i male obiteljske hotele

Svake godine na otoku se otvori od jedna do dvije kuće s bazenima što podiže turističku kvalitetu, navodi Ivana Čarić. Povećanje kapaciteta nije potrebno, ima dovoljno smještajnih jedinica i sada treba raditi na podizanju kvalitete. Prije svega se to odnosi na kuće koje su izgrađene 80.-ih godina prošlog stoljeća.  


Dva kampa na sjeverozapadu otoka raspolažu s po 300 jedinica i uočeno je da se traži mjesto više u takvom smještaju. Stoga bi se u kapacitete kamp jedinica moglo ulagati jer postoji zanimanje gostiju. 

Na otoku su tri hotela, ali nedostaje malih obiteljskih hotela i takva vrsta ponude bi bio dobar smjer ka održivom turizmu na Dugom otoku, smatra Ivana Čarić iz TZ Dugi otok.
 

Radovi u luci Sali

Radovi u luci Sali

Foto: Suzana Jakšić Mandić / Radio Zadar

Francuzi otkrili Dugi otok

Od gostiju Hrvati su postali najvjerniji gosti. Velik broj naših ljudi vraća na Dugi otok. Turisti broj jedan su Slovenci, a ova je sezona obilježena i povratkom Talijana. Zanimljivo je da su Dugi otok otkrili Francuzi i sve ih je više. Prije to nije bio slučaj s francuskim turistima, kaže Ivana Čarić

Radovi u luci Sali

Radovi u luci Sali

Foto: Suzana Jakšić Mandić / Radio Zadar

Jugo više ne bi trebalo stvarati probleme u luci Sali

Zbog renoviranja luke u Salima broj nautičara je u tom mjestu manji od uobičajenog broja. Sali je nautičarima zanimljiva luka i s ograničavanje ulaska brodova s većom metražom u luku osjetili su domaći ugostitelji. 


Posebno se to odnosi na iznajmljene sedmodnevne krstaše koji su zbog toga morali zaobići saljski porat. Treba pregrmiti godinu i onda bi trebalo biti bolje navodi direktorica TZ Ivana Ćarić. Radovima bi saljska luka trebala dobiti 50 novih vezova, a tu se uvijek traži vez više. Početak nautičke sezone kreće s Uskrsom, negdje od travnja i povećanje s gotovo 80 vezova za još 50 novih značajno će se odraziti na trajanje nautičke setone koja se protegne sve do listopada. Važno je da se luka zaštiti od južnih vjetrova i više ni domaći ni nautičari ne bi trebali imati problema kad se vjetar digne s juga.

Očekuje se da će to potaknuti ulaganja u nove ugostiteljske objekte i druge turističke sadržaje.

S Ivanom Ćarić je razgovarala Suzana Jakšić Mandić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.