Hrvatski radio

Radio Zadar

Turizam u Zadru na pragu rekordne predpandemijske 2019. godine

04.07.2022.

12:55

Autor: Anita Perica

Ilustracija - turisti na zadarskom području

Ilustracija - turisti na zadarskom području

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Sezona se tek zahuktava, a u Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci ove godine turistički promet gotovo na razini 2019., dok su financijski rezultati bolji za 24 posto u odnosu na tu rekordnu godinu, priopćilo je u petak Ministarstvo turizma i sporta. Sjajan početak sezone bilježi i Zadar koji bi ovoga ljeta mogao i premašiti rezultate iz rekordne 2019.-te. Trenutačni turistički pokazatelji za Zadar i okolicu samo što nisu dostigli one iz rekordne predpandemijske 2019. godine. Razlika je u svega par postotaka - doznajemo od Ante Galića iz Turističke zajednice grada Zadra.


         Dakle došli smo do nekakvih, u lipnju, 255 tisuća noćenja odnosno posjetilo nas je 70 tisuća gostiju i to najviše iz Njemačke, Austrije, Češke i Hrvatske, tako da smo na najbolji mogući način što se tiče samog turizma, ugostiteljstva i svih ostalih djelatnosti koje su vezane uz to područje, počeli ovu godinu. No, ovaj lipanj je zaista eksplodirao – slikovito će Ante Galić.


Sudeći prema najavama i nastavak sezone trebao bi biti sjajan. Naime, srpanj i kolovoz već su nekoliko mjeseci izvrsno bukirani i što se tiče hotelijera i privatnoga smještaja:


         Srpanj i kolovoz se očekuju zaista rekordni u svakom pogledu, a i u posezoni, ukoliko ne bude nekakvih drugih poremećaja što se tiče korone ili onog nesretnog rata u Ukrajini, mogli bi biti rekordi.


Sjajnoj turističkoj sezoni znatno doprinose i avio-gosti, a Zračna luka Zadar ove sezone obara rekorde. U lipnju je ostvaren veći promet nego rekordne 2019. godine, a porast broja dolazaka nastavio se i prvog srpanjskog vikenda tijekom kojega je kroz zračnu luku prošlo 23 tisuće putnika. Prema procjenama, zadarska Zračna luka sezonu će završiti s 15 do 20 posto većim prometom nego 2019.


Ante Galić iz Turističke zajednice grada Zadra - tonski isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.