Hrvatski radio

Radio Zadar

U čemu će farmaceuti zamijeniti liječnike

09.04.2014.

07:20

Autor: hrt

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga izjavio je u emisiji HTV-a Hrvatska uživo kako je izrazito zadovoljan da je Ljekarnička komora krenula u razgovore s HZZO-om istaknuvši nezadovoljstvo postojećim stanjem. Smatra da su ljekarnici obrazovaniji od posla koji sada mnogi od njih obavljaju - dodaju lijek s police pacijentu koji je došao po njega. Želimo da ljekarnici budu zdravstveni radnici, rekao je Varga.

Hrvatska ljekarnička komora izvijestila je da su ljekarnici nezadovoljni uvjetima rada ljekarni te neplaćanjem dugova HZZO-a, što ugrožava cjelokupno poslovanje. Traže od HZZO-a novi model ugovaranja za svoju djelatnost. Nude dodatne usluge, poput savjetovanja i praćenja farmakoterapije za pacijente, savjetovanje ovisnika, mjerenje tlaka i slično.

Kašnjenje HZZO-a u plaćanju prema ljekarnama popelo se na 260 dana, iako prema zakonskim odredbana rokovi za plaćanje u zdravstvu ne bi smjeli prelaziti 60 dana. HZZO ljekarnama duguje više od dvije milijarde kuna za lijekove, a tek se trebaju dogovoriti - o modelu plaćanja dodatnih usluga. Kako će HZZO onda platiti dodatne usluge ljekarnama?

A HZZO je iznjedrio plan uštede. Ekonomski model koji predlaže naziva se cash pooling ili, prevedeno, formiranje ujedinjenog vođenja računa. Pojednostavnjeno, riječ je o modelu u kojemu bi se svi zasebni računi bolnica, domova zdravlja i općenito zdravstvenih ustanova ujedinili u zajednički. Na taj bi se način, tvrde u HZZO-u, uštedjelo oko 230 milijuna kuna na godinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.