Hrvatski radio

Radio Zadar

15:25 / 02.06.2014.

Autor: Žana Morović Rudić

U dva tjedna 40 tona pomoći

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski Crveni križ uputio je 5 velikih pošiljki, oko 40 tona humanitarne pomoći - u Vinkovce, Županju i centralna skladišta Crvenoga križa u Zagrebu, s obzirom da lokalna Društva nisu imala dovoljno prostora za tone namirnica, hrane i odjeće koje su pristizale iz svih krajeva Hrvatske.

Mnoga sela u županjskoj Posavini još uvijek su poplavljena, a mjesta u kojima se voda povukla otkrivaju razmjere katastrofe. Obitelji se suočavaju sa uništenom imovinom. Usjevi i poljoprivredne površine su pod naslagama mulja. Domaće životinje uginule. Slavonci na poplavljenim područjima trebat će pomoć, ne samo u idućim mjesecima nego - godinama. Koliko je, u protekla dva tjedna, poslano pomoći iz zadarskog Crvenog križa i Caritasa zadarske nadbiskupije doznala je Žana Morović Rudić.

   Zadarski Crveni križ uputio je 5 velikih pošiljki, oko 40 tona humanitarne pomoći - u Vinkovce, Županju i centralna skladišta Crvenoga križa u Zagrebu, obzirom da lokalna Društva nisu imala dovoljno prostora za tone namirnica, hrane i odjeće koje su pristizale iz svih krajeva Hrvatske. Ravnatelj Boris Galac podsjeća na donatorski broj 060 9011, a uplate za stradale mogu uputiti i na žiro račun crvenoga križa: 

    Molimo građane za strpljenje dok ne pokrenemo drugi krug prikupljanja pomoći, a u dogovoru s krovnom organizacijom ciljano će se prikupljati ono što stradalima u poplavama treba

     Caritas zadarske Nadbiskupije, osim Istoku Hrvatske, pomoć je poslao i u susjednu Bosnu….
U Orašje smo poslali 25 tona, a u  u Maglaj 20 tona hrane, kaže don Ivica.

   Ravnatelj zadarskog Caritasa don Ivica Jurišić najavljuje kako će u župama pokušati dogovoriti ciljanu pomoć slavonskim obiteljima tako da po jedna župa ili dvije udružene pomognu obnovu kuća na poplavljenim područjima. Osigurali su i skladište u Gaženici gdje će se prikupljati namještaj i druge potrepštine za opremanje domačinstava. Brojevi Caritasa za dogovore i najavu dopreme takve pomoći su
316 710 , 314 125

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.