Hrvatski radio

Radio Zadar

U Hrvatskoj svaki treći brak završava razvodom

08.01.2014.

13:32

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mediji se ovih dana, uz ostalo, bave i podatkom kako u Hrvatskoj svaki treći brak završava razvodom. Da li je riječ o nedostatku ljubavi, lošoj komunikaciji ili pak nečem trećem, tim smo se pitanjem bavili i u programu Radio Zadra. Gostujući u emisiji "Pregrijavanje", voditelj Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zadarske nadbiskupije, psiholog Mladen Klanac kao jedan od razloga naveo je i društvenu klimu koja je nepovoljna za održavanje stabilnog braka.

Na tisuću sklopljenih brakova, u Hrvatskoj se trenutačno razvrgne njih 280. u Hrvatskoj je 2012.-e sklopljeno 20.323 brakova, a razvrgnuto 5.659. Isto tako istraživanja pokazuju da Hrvatska bilježi trend povećanja broja razvoda, a smanjenja broja sklapanja braka. Iz godine u godinu, sve se manje Hrvata odlučuje na brak, a sve više bračnih partnera na razvod. 

Voditelj Obiteljskog savjetovališta Caritasa, psiholog Mladen Klanac, osim nepovoljne društvene klime za stabilan brak ističe kako postoji niz obiteljskih i osobnih razloga koji su i brojni i složeni.

Podaci matičnog ureda za našu županiju govore da je u 2012.-oj sklopljeno 820 brakova, a prošle godine 784, broj sklopljenih brakova je u padu.

Rastava nikada nije bila poželjna ni dobra, kaže Klanac, jer uvijek za sobom donosi posljedice za daljnji život i stoga poručuje :

        " O stabilnosti braka ovisi stabilnost obitelji, a o stabilnosti obitelji stabilnost društva. Cijela društvena zajednica, sve institucije, trebale bi se zalagati da se mijenja društvena klima nepovoljna za održavanje stabilnog braka " - kazao je psiholog Mladen Klanac.

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.