Hrvatski radio

Radio Zadar

U Posedarju jake policijske snage

14.11.2014.

11:35

Autor: žlj/tp/vš/živi zid

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deložacija i primopredaja ključeva 17 apartmana u Posedarju, investitora Neneda Koljaja zakazana za danas prolazi bez izgreda. No Posedarje je pod policijskom paskom. Brojni pripadnici Specijalne policije pod punom bojnom spremom pozvani su kako bi spriječili izgred. Provođenje ovrhe zbog duga austrijskoj zadruzi pokušali su spriječiti pripadnici udruge Živi zid, no nisu uspjeli, jer je policija već sinoć stigla na mjesto događaja. Vlasniku je propao i pokušaj da u naselje useli siromašne i stambeno ugrožene obitelji koje je pozvaoda ih mogu besplatno korištiti. No, odazvala se tek jedna obitelji.

Prije tjedan dana bila je odgođena primopredaja ključeva nekoliko apartmana u Posedarju, koje je investiror Nenad Koljaja po sudskoj presudi zadarskoga Općinskoga suda bio dužan predati jednoj novčarskoj ustanovi iz Austrije i nekolicini fizičkih osoba. Ovrhovoditelj nije mogao provesti ovrhu budući da policija nije pružila asistenciju. Tamo su bili i aktivisti udruge Živi zid koji su i danas tamo.

Nenad Koljaja, građevinski poduzetnik, prije osam godina ugovorio je kredit s kreditnom ustanovom iz Graza, misleći kako je to dio velike austrijske bankarske kuće. S vremenom su počele rasti kamate, prodaja nije išla najbolje, pa je Koljaja predložio da podijele kvadrate. Pola kreditnoj zadruzi - pola njegovoj tvrtki. No, kako kaže, dogovor s bivšim direktorom, a sada savjetnikom, novi direktor nije htio ispoštovati. Prije dvije godine Koljaju su tužili zadarskom Općinskom sudu i sutkinja Dubravka Novaković presuđuje u njihovu korist. Koljaja je i prije tužbe shvatio da je prevaren.

Za naše pravosuđe, kaže, poslovanje kreditne zadruge nije sporno, no austrijske vlasti, po njegovu saznanju, zabranjuju im prije tri godine rad u Hrvatskoj, a protiv direktora se pokreće kazneni postupak. Koljaja pokazuje dokument u kojemu austrijsko tužiteljstvo za njega traži desetgodišnju zatvorsku kaznu i smješta ga u kućni pritvor.

Svoju i dokumentaciju iz Austrije Koljaja i još nekoliko hrvatskih građana, koji se smatraju prevarenima, predali su DORH-u i Uskoku i čekaju brzu reakciju. On je kazneno prijavio i zadarsku sutkinju, te od Vrhovnoga suda zatražio izuzeće Općinskoga suda u Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.