Hrvatski radio

Radio Zadar

U potrazi za poslom i preko granice

08.01.2014.

12:59

Autor: B. Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konobari, kuhari, sobarice, zanimanja su koja su i prošle godine bila najtraženija na zadarskom Zavodu za zapošljavanje. Iako se prošle godine bilježi veći broj oglasa za radna mjesta, različitih poslodavaca, zbog gospodarske krize nezaposlenost je i prošle godine porasla za oko 3 posto u odnosu na 2012. Na žalost mnogi od nezaposlenih već su dugotrajno na Zavodu, a unatoč godinama neki razmišljaju sreću potražiti i preko granice.

Venera je prvo radila u tekstilnoj djelatnosti, kao tkalja još u Tekstilnoj industriji Zadar. Nakon njegova gašenja, do danas, promijenila je niz radnih mjesta:  

Promijenila sam desetak poslova, ali zavedena imam bit će 3.  

Sada je nezaposlena godinu i pol, a na pitanje što bi radila kaže , nije važno što, samo da se radi.  Na žalost, sreće na Zavodu nije imala,  poziva na intervjue nije dobila, a poslove koje je radila dobila je preko poznanstava:  

Nikada ništa, jedino ako ima neka preporuka, nije mi nikad ni Biro ponudio ni nitko, jedino preko preporuka što sam dobila.

Jedan od naših sugovornika na Zavodu  je već 12 godina:

Radio sam u građevinskoj tvrtki Pomgrad, a zatim kod jednog obrtnika. Posla nema ili vrlo malo. Sve više potražnje sve manje ponude.

Sreću je stoga odlučio potražiti preko granice.  Godine, a ima ih 60, ne sprječavaju ga da ide trbuhom za kruhom:

Moram. U kući nitko ne radi. Imam jednog studenta, jedna mala radi na ugovor već 3 godine u školstvu. Žena ne radi nigdje.  

Što drugo reći, nego njemu, i svim ostalima koji su u potrazi za poslom poželjeti svu sreću. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.