Hrvatski radio

Radio Zadar

U SAD i dalje samo s vizom

12.01.2014.

12:14

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Picula dobio odgovor od Europske komisije: „Radimo na tome da građani Hrvatske mogu putovati u SAD bez viza.”

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u studenome je poslao pitanje Europskoj Komisiji o mjerama koje se planiraju poduzeti kako bi se vizni reciprocitet država članica EU-a s trećim zemljama, a posebno sa SAD-om zaista uspostavio. 

Komisija koristi svaku priliku kako bi ponovno izrazila zabrinutost zbog preostalih slučajeva neuzajamnosti s američkim i kanadskim vlastima. U tom kontekstu, kao pozitivan razvoj u odnosima između EU-a i Kanade, Komisija pozdravlja odluku kanadskih vlasti da se ukine obveza posjedovanja vize za češke građane od 14. studenog 2013. godine koja je uslijedila nakon niza sastanaka koji su omogućili značajnu razmjenu informacija između Komisije, ESVD-a i kanadskih vlasti o situaciji neuzajamnosti,

odgovorila je u ime Europske komisije povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström. 

Zastupnik Picula u svom je pitanju upozorio na nelogičnosti u sustavu, istaknuvši kako SAD trenutno zahtijeva vize za državljane EU-a iz Bugarske, s Cipra, iz Rumunjske, Poljske i Hrvatske, dok Kanada posjedovanje vize prilikom ulaska traži za državljane Bugarske i Rumunjske, te državljane Poljske i Litve u slučaju da ne posjeduju biometrijsku putovnicu.

Važno je naglasiti kako broj izdanih viza za građane svih 5 članica kojima je viza potrebna za ulazak u SAD na godišnjoj razini u zadnjih 10 godina stagnira, ili je u slučaju Poljske u opadanju, dok postotak odbijenih viza kategorije B također stagnira ili značajno opada,

upozorio je hrvatski europarlamentarac. 

Picula je također dodao, kako nije zanemariv ni financijski aspekt reciprociteta prema kojem državljani 23 zemlje članica Unije moraju platiti samo 14 američkih dolara da bi se registrirali u američki sustav za autorizaciju putovanja, dok državljani ostalih pet prethodno spomenutih država članica moraju prosječno platiti 160 dolara za zahtjev za vizu.

Krajnji cilj Komisije je postizanje pune vizne uzajamnosti za sve države članice s preostale dvije treće zemlje koje nastavljaju nametati obvezu posjedovanja vize za jednu ili više država članica: SAD-om i Kanadom. Komisija pozdravlja donošenje učinkovitijeg mehanizma uzajamnosti u Europskom parlamentu i Vijeću u sklopu izmjena i dopuna Uredbe 539/2001 koji će povećati vjerodostojnost zajedničke vizne politike i osigurati veću solidarnost među državama članicama, te da će ispitati sve postojeće slučajeve neuzajamnosti, uključujući i neuzajamnost sa SAD-om i Kanadom, u skladu s revidiranim mehanizmom uzajamnosti nakon što stupi na snagu, 

stoji u odgovoru povjerenice Malmström. 

 

Hrvatska ima svu argumentaciju da Europska komisija što ambicioznije „gura“ i njezin slučaj. Uz nizak postotak odbijenih viza i stalan trend pada broja odbijenica tokom zadnjeg desetljeća, u prilog Hrvatskoj idu uvedene biometrijske putovnice. Dodatni je argument za razuvjeravanje američkih vlasti, naravno i članstvo Hrvatske prvo u NATO-savezu, potom u Europskoj uniji.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.