Hrvatski radio

Radio Zadar

U Škabrnji položeni vijenci

18.11.2014.

10:54

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju masovne grobnice Škabrnjani, ali i branitelji i građani iz cijele Hrvatske poklonili su se danas stradalima u velikosrpskoj agresiji na to ravnokotarsko mjesto 1991-ve godine.

Stradalim Škabrnjanima počast su danas došli odati iz cijele Hrvatske , Požege, Vukovara, Vinkovaca. Svi s porukom – da se ne zaboravi. Ana Jurić iz Škarbnje prisjeća se tih teških dana: Granate su sipale kao kiša, nisi mogao znati gdje pada. Nije bilo minute kada nije pala granata. 

Ivica Žilić koji je tada imao 14 godina, ratnih strahota prisjeće se s bolom no uspio je krenuti dalje: Posao, obitelj, što je bilo,  bilo je. Ja znam tko sam, što sam, odgojen sam , ne mrzim nikoga, volim svoje, poštivan svoje i to je to. 

Violeti Grdić iz Udruge braniteljica Vukovarsko srijemske županije drago je vidjeti da je Škabrnja obnovljena: Naravno da mi je drago, jer sam ja osobno iz Vukovara i znam što je razaranje, znam kako je Vukovar izgledao, u istoj mjeri nastradala je i Škabrnja. I naravno da mi je drago da život ide dalje.

A budućnost Škabrnje su njezina djeca za koju je sadašnja školska zgrada pretijesna. Žele biti profesori, psiholozi, obrtnici. No ni oni ne zaboravljaju žrtve koje je Škarbnja podnijela kao što je ne smije zaboraviti ni cijela Hrvatska. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.