Hrvatski radio

Radio Zadar

U sklopu eko akcije iz Jazina izvučen bicikl, komadi ograde i sjedalica

10.09.2022.

11:37

Autor: Maja Milin

Vrijedni članovi ronilačkog kluba sv. Roko iz Bibinja u eko akciji

Vrijedni članovi ronilačkog kluba sv. Roko iz Bibinja u eko akciji

Foto: ZTK / -

I ove godine u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, Ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja, Županijske lučke uprave Zadar, Gradskog društva Crvenog križa Zadar, Čistoće d.o.o. Zadar, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru i Pomorske škole Zadar Zadrani su pozvani Dati ruku za čiste Jazine. Riječ je o tradicionalnoj eko akciji kojom se želi podići svijest o važnosti očuvanja našeg podmorja. 

Jutarnja šetnja Obalom kneza Branimira pa preko zadarskog mosta do Obale kralja Tomislava protječe u znaku eko akcije "Daj ruku za čiste Jazine". Iako je riječ o tradicionalnoj akciji, iz godine u godinu ronioci Ronilačkog kluba sv. Roko iz Bibinja imaju pune ruke posla. Iz mora su ovaj put izvukli bicikl, nekoliko dijelova ograde, sjedalicu i gomilu sitnog otpada. Drugim riječima, treba raditi na buđenju svijesti o važnosti očuvanja našeg podmorja, poručuju iz Ronilačkog kluba sv. Roko iz Bibinja.  

Ive Perušić, RK sv. Roko iz Bibinja

U tome su suglasni i članovi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar koji aktivno proučavaju ostatke prošlosti u podmorju Jadrana ali i svjetskih mora. Čisto more znači i očuvanje našeg zdravlja, jer ne zaboravimo, more nas hrani. 

Ivan Vidulić, MCPA

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije iskoristila je ovo sunčano subotnje jutro za predstavljanje brojnih udruga, članica ZTK. 


Tijekom akcije, a u sklopu Svjetskog dana prve pomoći, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar održalo je radionicu prve pomoći i besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi


Prolaznici imaju priliku promatrati Sunce putem teleskopa Astronomske udruge Zadar, ali i doznati više o učeničkim radovima na štandu Društva pedagoga Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. 

Renata Čizmin, predsjednica Društva pedagoga ZTK

U sklopu eko akcije "Daj ruku za čiste Jazine", nekoliko idućih dana Zadrani imaju priliku razgledati izložbu podvodnih fotografija koje su postavljene u caffe baru "Pod bedemom". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.