Hrvatski radio

Radio Zadar

U svijet droge ušao sa 12 godina

09.12.2014.

13:12

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježava se mjesec borbe protiv ovisnosti. Po broju evidentiranih ovisnika Zadarska županija i dalje drži visoko drugo mjesto u zemlji, no ima i pozitivnih trendova, tako se broj ovisnika o drogi kroz godine ipak smanjuje.

Mjesec borbe protiv ovisnosti  obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Tim povodom zadarska Udruga apstinenata - PORAT do 13 i 30 u zadarskoj Gradskoj knjižnici predstavlja svoj rad i rad suradnika u borbi protiv ovisnosti.

Svoju potresnu priču rekao nam je mladić Vedran iz Zagreba koji se na liječenje odlučio tek kada je nakon niza godina konzumiranja droge dotaknuo samo dno i neko vrijeme živio kao beskućnik u napuštenom automobilu.

Sve je počelo kad sam s grupom prijatelja odlučio probati marihuanu, tada sam imao 12 godina. Sa 15, 16 godina počeo sam konzumirati ekstazi, već sa 18 postajem ovisnik o heroinu.... jedini koji su mi mogli pomoć su bili moji roditelji kojima sam se na kraju svega i vratio, te otišao u Zajednicu Mondo Novo - rekao nam je Vedaran koji je čist već nekoliko godina i sada traži posao kao kuhar.  

Ono što je isto tako, bitno da Zadarska županija, prati trend Hrvatske, Europe , a to je da se smanjuje broj opijatskih ovisnika.. - naglasila je doktorica Stela Klepac Erstić iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje pri zadarskom Zavodu za javno zdravstvo. Naravno problem s drogom je i dalje velik, a tu su i ovisnosti o igrama na sreću te alkoholu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.