Hrvatski radio

Radio Zadar

U travnju početak zadnje faze Kolektora

14.02.2014.

13:32

Autor: Nikola Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedna od glavnih tema današnjega Kolegija gradonačelnika Kalmete bio je projekt kolektora visoke zone. S gradnjom došlo se gotovo do pročišćivača na Smiljevcu, pri kraju je i gradnja prometnice, a u travnju se očekuje početak radova na zadnjoj, ujedno i najtežoj fazi u ulici Hrvoja Ćustića uz stadion NK Zadra.

Pri kraju su 26 milijuna kuna vrijedni radovi na kolektoru i 4 milijuna kuna vrijedna prometnica i ostala komunalna infrastruktura u ulici Petra Skoka na Smiljevcu. Jedna od glavnih gradskih prometnica ulica Ante Starčevića već je dugo pod posebnom regulacijom, a uskoro slijedi prelazak na zapadnu stranu – istaknuo je pročelnik Darko Kasap.

     "Ako nam vrijeme dopusti tijekom idućega tjedna bit će uvedena nova regulacija prometa. Bit će simetrična, kao i prije, i očekuje se da ćemo ulicu A.Starčevića u cijelosti prijeći do ljeta" – istaknuo je Kasap. 

Uz to, priprema se projekt za uređenje okoliša na Smiljevcu koji će dobiti sasvim novu urbanu opremu. No, slijedi nastavak radova na zadnjoj fazi uz stadion na Stanovima prema plinari i ulici Domovinskoga rata.

    "Spajanjem, odnosno probijanjem ulice Hrvoja Ćustića na Put Stanova mi ćemo dobiti jednu novu transverzalu grada Zadra od istoka prema zapadu. iMAt ćemo dakle od ul.P.Skoka, M.Getaldića, preko ul.H.Ćustića, Dom.rata, B.Benkovića, izlaz sve do Puta Bokanjca, a u konačnici bi sve to trebalo završiti na Putu Nina." – rekao je Kasap.

U travnju se očekuje početak radova na zadnjoj fazi – za koje je dogradonačelnik Vrančić rekao da kada se sada pogledata što se planira graditi, sve to skoro izgleda nemoguće. "Ali će se, evo na pragu smo početka radova, dakle tamo u ul.H.Ćustića gradit će se dvotračna cesta, nogostupi s obije strane, javna rasvjeta i sva ostala infrastruktura. I stvarno, kao što je pročelnik Kasap rekao imat ćemo spojnicu od Smiljevca do Puta Nina" – istaknuo je dogradonačelnik Kasap.

Novi kružni tok bit će na križanju s Murvičkom. U Gradskoj upravi nadaju se da će ovaj novi prometni pravac, rasteretiti ostale gradske ceste, a što je najvažnije Odvodnja će dobiti kralježnicu novog sustava vrijednog 50 milijuna eura, na kojega će se priključivati sekundarna mreža koja se projektira. U Gradu ističu da im je cilj do kraja ove godine pripremiti svu dokumentaciju kako bi je kandidirali za europske fondove.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.