Hrvatski radio

Radio Zadar

U tri naselja 60 OPG-ova i visoko mjesto na top-ljestvici razvijenosti općina

24.08.2022.

12:18

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Naselje Kolan

Naselje Kolan

Foto: kolan.hr / Radio Zadar

Već niz godina kolanske sirane dobivaju svjetska priznanja u kategoriji prehrambenih proizvoda. Tako je Sirana Gligora prošlog tjedna za sir Kozlar osvojila priznanje na londonskom Great Taste Awardsu. Što ove nagrade znače za jednu malu otočnu općinu ?  Sir je naš gospodarski zamašnjak, kaže načelnik Općine Kolan Šime Gligora te podsjeća da ova mala otočna općina s 812 žitelja na području tri naselja ima čak 60 OPG-ova : 

Doslovno svaka druga kuća se bavi poljoprivredom, veliki dio proizvodi sir iako ih je samo 13 licencirano za proizvodnju Paškog sira. Izvorni proračun nam je zadnjih godina oko 14 milijuna kuna, kad se uz to u obzir uzme broj stanovnika, Općina Kolan je među top 10 općina u Hrvatskoj i zbog toga spadamo u 8. skupinu razvijenosti.

Načelnik Š. Gligora

Martina Pernar Škunca iz Udruge proizvođača paškog sira ističe upravo kako je kontrola zaštite izvornosti paškog sira jedan od najvećih problema uzgajivačima, a tu je i sljedeće : 


Visoka stopa PDV-a na sir i mlječne proizvode. Nakon sezone ići ćemo s tom inicijativom prema mjerodavnim da se smanji PDV na sir i mliječne proizvode kako bi se olakšao plasman proizvođačima.

M. Pernar Škunca

Kako bi iskazali podršku svojim sirarima, Općina u suradnji s Udrugom i kolanskom TZ organizira u petak 26. kolovoza 6.Feštu od sira. Okupit će čak 60 proizvođača sira ali i pršuta, vina i ostalih otočnih delicija, a osim gastro-ponude priprema se i Okrugli stol na temu problematike proizvodnje paškog sira.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.