Hrvatski radio

Radio Zadar

13:58 / 02.06.2014.

Autor: HRT centar Zadar

U Zadru o nuklearnoj energetici

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko nuklearno društvo organizira deseto izdanje međunarodne konferencije “ Nuklearna opcija u zemljama s malim i srednjim elektroenergetskim sustavima ”, koja se održava u Zadru do 4. lipnja. Prijavljeno je stotinjak znanstvenika i stručnjaka iz područja nuklearne energetike iz dvadesetak zemalja Europe i svijeta.

Konferencija je organizirana u suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, Državnim zavodom za radiološku i nuklearnu zaštitu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva, te Europskim nuklearnim društvom s ciljem prikupljanja i izmjene iskustava u korištenju nuklearnih elektrana.

Na konferenciji će se govoriti o perspektivi nuklearne energetike, naročito u svijetlu aktualne problematike vezane za klimatske promjene, te će se usporediti nuklearna opcija s drugim energetskim opcijama sa stajališta ekonomičnosti i utjecaja na okoliš. Također bit će prikazan
razvoj nekih novih nuklearnih reaktora, kao i analize nuklearne sigurnosti; pitanja odlaganja nuklearnog otpada i razgradnje elektrana; pitanja nuklearne regulative; te veoma značajno pitanje odnosa s javnošću. Konferencija je otvorena jutros u 9 sati, održava se u hotelu Kolovare.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.