Hrvatski radio

Radio Zadar

U ZD županiji 6 posto građana ima blokirane račune!

25.03.2014.

09:44

Autor: bk

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema podacima Fine krajem siječnja u blokadi je bilo 307 tisuća hrvatskih građana čiji je ukupni dug iznosio preko 24 milijarde kuna.

Krajem prošle godine u blokadi je u Zadarskoj županiji bilo 10 347 građana, odnosno 6 posto stanovnika županije. Time se naša županija po broju blokiranih računa građana smjestila na sredini ljestvice. Na prvom mjestu je Grad Zagreb , a na dnu ljestvice s najmanjim brojem blokiranih građana Ličko-senjska županija. Među gradovima Zadar se nalazi na 6.-om mjestu s 4 767 blokiranih građana s ukupnim dugom od gotovo 400 milijuna kuna.

Ako država štiti tvrtke predstečajnim nagodbama, trebala bi zaštititi i svoje građane koji zbog nekoliko tisuća kuna duga gube stanove i kuće, poručuju iz Udruge Blokirani. Predsjednica Udruge Miriam Kervatin traži ukidanje Zakona o ovrhama: "Danas je 300.000 građana Hrvatske u bezizlaznoj situaciji zahvaljujući zakonu o ovrhama. Tražimo i dajemo prijedlog Ustavnom sudu za ocjenu ovršnog zakona. Tražimo rušenje, resetiranje Zakona o ovrhama." 

 Odgovorio joj je ministar pravosuđa Orsat Miljenić: "Ustavni sud ima svoju ustavnu zadaću, svak može zahtijevati ocjenu bilo kojeg propisa, ako je nešto neustavno, Ustavni sud će donijeti odluku."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.