Hrvatski radio

Radio Zadar

12:56 / 01.06.2022.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Učenička zadruga Maraška izložila keramiku i recepte od ljekovitog bilja

Učenička zadruga Maraška

Učenička zadruga Maraška

Foto: S. Jakšić Mandić / Radio Zadar

Svoje proizvode u Kneževoj palači od danas izlažu članovi Učeničke zadruge Maraška zadarske Osnovne škole Bartula Kašića. Izloženi su radovi mladih keramičara te knjiga Recepti moga zavičaja u kojoj su učenici sa svojim mentorima prikupili recepte bazirane na ljekovitom bilju zadarskoga kraja. Ravnateljica škole Katica Skukan ističe kako na izložbi pokazuju proizvode malih vrijednih ruku, ove godine to su radovi Keramičke sekcije, a zadruga je izdala i  knjigu "Recepti moga zavičaja" gdje su učenici sa svojim mentorima ukomponirali znanje i ideje vezane uz ljekovito bilje i likovne uratke na tu temu. Ravnateljica dodaje kako je zadruzi cilj poticanje kreativnosti, ali i poduzetničkog duha kod osnovaca:


Mi znamo imati štand u gradu gdje za simbolične cijene učenici prodaju svoje proizvode. Tako uče da se radom može zaraditi, da se ulaže i da se njihov rad i trud isplati. Najveće nam je zadovoljstvo kad nam dijete ostane iza 7 i po u školi , da bi ostalo i zalijevalo bilje, pa dođe i subotom…trudimo se djecu odvući od ekrana i da vide kako je to raditi svojim rukama. Tu je bitno naravno i druženje jer ostaju u grupama i oni to vole. Kasnije ulažemo u maslinik, ukrasno bilje oko škole, navodnjavanje, gnojivo…

Ravnateljica K. Skukan

Djelo Učeničke zadruge Maraška

Djelo Učeničke zadruge Maraška

Foto: S.Jakšić Mandić / Radio Zadar

Uz izložbu koja je otvorena do 12. lipnja, predstavljena je knjiga Recepti moga zavičaja, zbirka raznih recepata čiji su glavni sastojci mediteranske biljke. Svi likovni radovi u knjizi su radovi učenika.


Djela malih keramičara

Djela malih keramičara

Foto: S. Jakšić Mandić / Radio Zadar

Mali keramičari zadruge Maraška ručno oblikuju zdjele, plitice, šalice i slične oblike koje zamišljaju u nekom budućem domaćinstvu. Ponekad se inspiriraju nekim povijesnim oblikom koji pod malim prstima dobiva individualne karakteristike.

Voditeljice projekta Učeničke zadruge Maraška su prof. Emina Mijatović, Dušanka Dujić i Elza Nadarević Baričić. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.