Hrvatski radio

Radio Zadar

Uhićeni "dobri momci"

24.01.2014.

07:31

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trideset pet godina nakon spektakularne pljačke ovjekovječene u filmu Martina Scorsesea "Dobri momci", u četvrtak je u New Yorku uhićen 78-godišnji mafijaš uz četvoricu njegovih navodnih ortaka optuženih za pljačku i iznudu tijekom više od 40 godina.

Oružana pljačka u zračnoj luci JFK-u počinjena 11. prosinca 1978. punila je novinske stupce. Bila je to najveća pljačka u povijesti Sjedinjenih Država u kojoj je ukradeno 5 milijuna u gotovini i nakit vrijedan 1 milijun, u vrijednosti 20 milijuna današnjih dolara.

Vincent Asaro (78), bivši "street boss" iz klana Bonanno, jedne od pet njujorških obitelji povezanih s Cosa Nostrom, jedini je koji je u optužnici objavljenoj u četvrtak izravno povezan s tim razbojstvom. No njegova uloga nije u optužnici pojašnjena. Uhićen je u svom domu u Howard Beachu, u četvrti Queens. Njegov sin Jerome Asaro (55) i još dvojica članova obitelji Bonanno, Thomas Di Fiore (70) i John Ragano (52) također su uhićeni u New Yorku i u okolici. Peta osoba, Jack Bonventre (46) se predao. Glasnogovornik saveznog suda rekao je da se sada trebaju pojaviti na sudu u Brooklynu i izjasniti o krivnji.

11. prosinca 1978. skupina naoružanih i maskiranih muškaraca, očito dobro informiranih, onesposobila je desetak zaposlenika JFK-a i za samo sat vremena odnijela iz sefa 5 milijuna dolara gotovine i nakit vrijedan 1 milijun. Onamo su bili dopremljeni iz Njemačke Lufthansinim teretnim zrakoplovom. No osim jednog zaposlenika Lufthanse optužena za pomaganje, nitko niije osuđen za to razbojstvo, a novac i nakit nikada nisu pronađeni.

Film "Dobri momci", s Robertom De Nirom, Rayom Liottom i Joeom Pescijem, koji se u kinodvoranama počeo prikazivati 1990. govori o usponu i padu klana Lucchese, jedne od pet njujorških mafijaških obitelji, i o pljački u JFK-u. Film je pobrao golem uspjeh.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.