Hrvatski radio

Radio Zadar

Ujedinjeni za pomoć unesrećenima

09.07.2014.

11:43

Autor: Nikola Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici županijskoga Zavoda za Hitnu medicinu, zadarske Javne vatrogasne postrojbe, Policijske uprave, Ureda za zaštitu i spašavanje i HAC-a danas su potpisali Sporazum o suradnji žurnih službi kod prometnih nesreća.

Zajednički cilj je podizanje razine organizacije i koordinacije te prijenosa informacija tijekom intervencija kod prometnih nesreća. Prometne nesreće su glavni razlog smrtnosti mladih između 15 i 25 godina, polovica stradalih su pješaci, biciklisti i motoristi, a svake tri minute na cestama u svijetu pogine jedno dijete - upravo su to razlozi zbog kojih je potrebna bolja koordinacija - istaknuo je predsjednik Povjerenstva za prometne nesreće Zlatko Kožar.
I ako se dosadašnji trendovi nastave smrtnost u prometnim nesrećama će se sa sadašnjeg 10. mjesta do 2030. godine popeti na 5.mjesto, kaže Zlatko Kožar.
Ravnatelj Hitne pomoći, dr.Vlatko Grković, rekao je da se u prvih pola godine interveniralo u 273 prometne nesreće, a gotovo svi od 380 unesrećenih zbrinuti su unutar takozvanog zlatnog sata: Cilj je dovesti pacijenta unutar tog zlatnog sata. Zadar tu prednjači dakle, za manje od 30 minuta unesrećeni je u bolnici na odjelu kirurgije.
Ovim sporazumom želi se podići razina organizacije te prijenosa informacija tijekom intervencija istaknula je ravnateljica županijskoga Zavoda za hitnu medicinu Davorka Krnčević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.