Hrvatski radio

Radio Zadar

Ukrajinska trenerica Julija Likhachova svoje bogato znanje i dalje prenosi predstavnicima Kluba za skokove u vodu Zadar 2011

14.11.2022.

19:33

Autor: HRT Radio Zadar

Julija Likhachova i Illya Kvasha (glavni trener reprezentacije Ukrajine)

Julija Likhachova i Illya Kvasha (glavni trener reprezentacije Ukrajine)

Foto: KSV Zadar 2011 / /

Kako u jutarnjim tako i u poslijepodnevnim terminima svoje treninge svakog dana na zadarskom bazenu odrađuju predstavnici Kluba skokova u vodu Zadar 2011. 

Sve to prate i usavršavaju mladi skakači i skakačice pod budnim okom trenera Šime Perića i Julije Likhachove.


- Sve što zacrtamo to obavezno i odradimo, trening i konstantno ponavljanje jedini je ispravan put – dodaje Perić.


U jeku ratnog vihora u Ukrajini u onom prvom valu od 55 Ukrajinaca koji su stigli u Zadar, klubu se priključila još u ožujku Julija Likhachova, trenerica i FINA sudac čiji se glas u svijetu ovog sporta itekako se cijeni.


- Još jednom hvala svima na gostoprimstvu, u Zadru se osjećam predivno, radim ono što najviše volim i nažalost, još uvijek sa strepnjom osluškujem vijesti iz Ukrajine.


Ukupno je u Zadru još uvijek na bazenu 24 ukrajinskih skakača. Među njima su i Anna Arnautova i Nika Shurda aktualne europske juniorske prvakinje. Shurda je nastupila nedavno za KSV Zadar 2011 na državnom prvenstvu gdje je postala seniorska prvakinja Hrvatske s daske od 1 metra a zlato je osvojila i u sinkro skokovima s daske od 3 metra zajedno s Lorom Magaš.


Perić ističe da mu je posebna čast i užitak što ima priliku surađivati s jednom takvom trenericom kao što je Likhachova.


- Julija je trebala postati izbornicom juniorske reprezentacije Ukrajine, međutim, taman je tada počeo rat. Podatak da je njihova reprezentacija na zadnjem svjetskom prvenstvu proglašena najboljom sve govori o koliko kvalitetnoj trenerici i osobi se radi.  Prepuna je iskustva, odlično surađujemo i stvarno je pravo bogatstvo imati priliku od takve trenerice svakog dana naučiti nešto novo. Često je tu u Illya Kvasha, riječ je o čovjeku koji je osvajač brončane medalje 2008. u Pekingu, peterostruki europski prvak te dvostruki svjetski viceprvak i jedan je od najcjenjenijih ukrajinskih sportaša.


Kako nam je rekao predsjednik kluba Marko Nevešćanin, Julija već jako dobro priča i hrvatski jezik.


- Svakodnevno ga uči, odlično se već sada sporazumijevamo. Dugoročno se vidi u Zadru i nama je drago radi toga.


A ono što vrlo skoro očekuje prvu „violinu“ kluba Mateja Nevešćanina je nastup na Svjetskom juniorksom prvenstvu u Montrealu.


- Jako sam motiviran, odlično treniramo i jedva čekam nastupiti u strašnoj konkurenciji u Kanadi. Vjerujem da ću biti na visini zadatka, dat ću sve od sebe za novi veliki rezultat.


Matej je ove godine dobitnik državne nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora “Dražen Petrović” u kategoriji Sportaš – Najveća Nada Hrvatskog Sporta” koja se dodjeljuje darovitim mladim sportašima za postignute izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.


Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u skokovima u vodu koje je održano u Ukrajini (Kijev) 2021 godine osvojio je brončanu medalju s daske od 1 metra dok je kao mlađi junior s daske od 3 metra iste godine bio brončani na Europskom prvenstvu u Rijeci. Ove, 2022. godine je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Bukureštu u sinkro skokovima s Davidom Ledinskim bio treći s daske od 3 metra.U

KSV Zadar 2011 i Ukrajinci

KSV Zadar 2011 i Ukrajinci

Foto: KSV Zadar 2011 / /

Likhachova i ukrajinske skakačice

Likhachova i ukrajinske skakačice

Foto: KSV Zadar 2011 / /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.