Hrvatski radio

Radio Zadar

Unatoč povećanim potrebama krvi je dovoljno!

28.07.2014.

11:46

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tijekom ovoga tjedna organiziraju se dodatne akcije darivanja krvi. Ipak, nema mjesta zabrinutosti, zadarska Opća bolnica ima dovoljno zaliha.

Unatoč povećanom broju stanovništva na zadarskom području, pa tako i većim potrebama za zdravstvenom skrbi zadarska Opća bolnica raspolaže sa dovoljnim zalihama krvi. Iako je nedavno upozoreno na nedostatak nula pozitivne krvne grupe dr. Marijana Nadinić s Odjela transfuzije kaže kako krvi i krvnih pripravaka sada ima dovoljno: Stanje je zadovoljavajuće. U jednom je trenutku bila pojačana potrošnja nula pozitivne, pa smo apelirali na davatelje i zahvaljujići upravo njima i taj smo problem riješili. 

A s obzirom da iz Udruge darivatelja krvi Kalelarga organiziraju izvanrednu akciju darivanja krvi pitamo dr Nadinić je li to razlog za zabrinutost: Panike nema, krvi ima dovoljno. Potrošnja je udvostručena s obzirom na sve prometne nesreće koje se događaju ljeti, a tu su druge potrebe pacijenata za krvlju. Potrošnja je veća pa se upravo zbog toga želimo osigurati.

Za sve stare i nove darivatelje podsjetnik da se krv može darivati svakim radnim danom na Odjelu tzransfuzije od 7,30 do 14 sati, a srijedom tijekom cijelog dana do 19 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.