Hrvatski radio

Radio Zadar

Uprava Vranskog jezera seli u Betinu?

16.01.2014.

15:35

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na pomolu sukob - kome upravljanje Parkom Prirode Vransko jezero. Općina Tisno pokrenula inicijativu da se uprava premjesti u Betinu. Biograđani neugodno iznenađeni.

Načelnik općine Tisno Ivan Klarin tvrdi kako je Park prirode Vransko jezero najnerazvijeniji i najlošije turistički valoriziran Park u Hrvatskoj:

   " Biograd je imao od '99. godine vremena da zajedno s Upravom razvija Park, na način kako su to činili drugi Parkovi prirode u Hrvatskoj"

a zamjerke su:

   " od derutne Upravne zgrade koja se nalazi na katu biogradske tržnice do toga da uopće nema smeđe signalizacije s Jadranske magistrale. Iz turističke zajednice Tisnog kažu kako samo jedan posto turista koji borave na Murteru posjete Vransko jezero.

Osim toga, 54 posto vodene površine jezera nalazi se području katastarske općine Betina, pa je logično da smo ministarstvu okoliša uputili inicijativu za premještanjem uprave u Betinu."

A što na to kaže gradonačelnik Biograda Ivan Knez:

    " Oko 20 posto teritorija Parka nalazi se u Šibensko-kninskoj, a ostatak u Zadarskoj županiji, najveća površina na području općina Pakoštane i Stankovci. Najblaže rečeno čudi me inicijativa Ivana Klarina. On je mlad i nadobudan političar."

Ravnatelj Parka Ivan Prtenjača u komentarima je suzdržan, ali podsjeća na činjenicu - kako je

Prostornim planom Parka prirode Vransko jezero odavno utvrđena lokacija buduće Upravne zgrade, i to na području Autokampa Crikvine, koje je zapravo srce Parka i najlogičnije mjesto za Upravu

Jučer je kako doznajemo, na poziv tišnjanskog načelnika Ivana Klarina komisija ministarstva predvođena prvim čovjekom Uprave za zaštitu prirode  Nenadom Strizirepom obišla Park Prirode. Na potezu je ministarstvo. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.