Hrvatski radio

Radio Zadar

Uredili fasadu uz bespovratni novac

16.10.2014.

16:33

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Novom Bokanjcu predstavljeni su primjeri dobre prakse građana koji su povukli bespovratna sredstva te obnovili fasadu i ugradili solarni kolektor. Radi se o projektu kojeg grad Zadar već treću godinu provodi uz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U početku slab odaziv na raspisane natječaje, no projekt koji se nastavlja i iduće godine ipak je prepoznat - izjavio je pročelnik Darko Kasap ispred jedne obiteljske kuće kojoj je dodjeljeno 40 tak tisuća kuna za fasadu:

Obuhvatili smo 11 obiteljskih kuća u obnovi fasada i 23 projekta gdje smo sufinancirali izgradnju solarnih panela i postavljanje na krovne ili neke druge konstrukcije....- rekao D. Kasap.

Radimo na kući već godinu dana, sada smo pri kraju. Prijavili smo se još dok kuća nije imala nikakvu fasadu, natječaj je postavio uvjete poput toga da smo u razredu A, očekujemo uštedu, na fasadu smo potrošili oko 80 tisuća,  procedura nije bila zahtjevna - rekla nam je vlasnica kuće Ela Dujmović.

Iz grada navode i kako su u ovoj godini za takve projekte osigurali 400 tisuća kuna, a realizirano je 290 tisuća kuna, čeka se dovršenje još nekih započetih projekata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.