Hrvatski radio

Radio Zadar

USKOK proširio istragu protiv Kalmete

17.11.2014.

11:43

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

USKOK je pokrenuo istragu protiv Božidara Kalmete , bivšeg ministra mora, turizma, prometa i razvitka. Sumnjiči ga se da je s drugim okrivljenicima među kojima se udružio s drugim okrivljenicima među kojima je i državni tajnik Livaković kako bi izvukli novac iz Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta. Sumnjiči ih se da su time protuzakonito stekli minimalno 30 milijuna kuna. Uskoro donosimo više detalja o istrazi protiv Božidara Kalmete.

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta našao se pod istragom Uskoka zbog sumnja da je s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.
Na internetskoj stranici Uskoka objavljeno je da je ministar mora, turizma, prometa i razvitka a potom
ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike koji su od ranije pod istragom u slučaju Remorker.
Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun češke tvrtke "Remorker" u vlasništvu Igora Premilovca uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao
povoljniji položaj u naplati potraživanja. Prema ranijim Uskokovim tvrdnjama Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakoviće, Mikulićem i Bobanom.
Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je
računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno preko 30 milijuna kuna, a u tom kraku istrage glavni osumnjčenik je dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.
Sve osumnjičene tereti se za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabu položaja i ovlasti te
primanje i davanje mita.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.