Hrvatski radio

Radio Zadar

Uskoro bežično napajanje mobitela

16.03.2014.

10:28

Autor: hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za koju godinu više se nitko neće morati brinuti oko toga ima li punjač za napuniti prazni mobitel jer će se oni moći puniti i bez žica, pišu mediji. Bežična struja nije novi koncept, nju je javno demonstrirao još prije sto godina Nikola Tesla, ali je ostala izvan komercijalne uporabe. Sada bi se to trebalo promijeniti, najavljuju iz kompanije WiTricity.

Skupina s MIT-a prva je uspjela tu tehniku demonstrirati 2007. što je dovelo do formiranja WiTricityja. Od tada kompanija je vodila nekoliko javnih demonstracija u kojima je koristila tehnologiju kako bi bežično napunila uređaje, primjerice mobilne telefone.  

   WiTricity i druge kompanije koje proizvode sličnu tehnologiju još uvijek pokušavaju naći učinkovit način za prijenos struje na većim razdaljinama. Bežični prijenos energije mogao bi vrlo brzo zamijeniti svijet kablova kada bi se problem prijenosa struje na većim distancama mogao lako premostiti. To ne samo da bi oslobodilo prostore mrskih kablova već bi i potencijalno moglo smanjiti onečišćenje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.