Hrvatski radio

Radio Zadar

Uzbuna u košnicama?

14.01.2014.

13:44

Autor: dp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pčele oprašuju više od 80 posto biljnih vrsta, a njihove je važnosti bio svjesan i Albert Einstein. Ako je vjerovati njegovu izračunu, kada bi izumrle pčele, za 4 godine izumrli bi i ljudi!

Pčelarske udruge Propolis i Pčelinjak te Hrvatska poljoprivredna agencija pozvali su nedavno hrvatske pčelare da hitno ispune Upitnik o ovogodišnjim gubicima pčela i dostave ga Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji. Apel je upućen jer su s terena došle informacije o naglom slabljenju brojnih pčelinjih zajednica i njihovom odumiranju. Jeli situacija zaista alarmantna upitali smo Zlatka Elveđija iz Udruge pčelara Dalmatinka:

"Ne možemo ovoga trenutka govoriti o alarmantnim gubitcima zato što nemamo prave podatke, to je jedna stvar, druga stvar, ovo je više apel da se više pažnje posveti pčelama, Za sada situacija je takva kakva je, gubici koji su se pojavili su vezani uz bolesti pčela, prvenstveno nametnika pčela, varou. Dakle, oni gubici koji jesu sada oni su uvjetovani nedovoljnim ili neadekvatnim tretiranjima protiv tog nametnika. "

Uzrok za slabljenje ili odumiranje pčelinjih zajednica može biti i neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine. Zavarane toplinom, pčele se počinju ponašati kao da je već proljeće, a dolaskom hladnijeg vremena može se dogoditi da bude gubitaka. Ti gubitci znat će se tek negdje u ožujku ili travnju. Iako je prerano govoriti koliki će oni biti, dobro je da je uzbuna dignuta kaže Zlatko Elveđi a pčelarima preporučuje:

"Češće pregledavajte svoje zajednice, pogotovo one koji smatraju da nisu ostavili dovoljne zalihe hrane."

Zašto je važno ispuniti anketni upitnik o gubicima i dostaviti ga u Hrvatsku poljoprivrednu agenciju? Zato jer se samo uz pomoć egzaktnih podataka mogu poduzimati bilo kakve zaštitne mjere.
I za kraj još samo nekoliko činjenica koje svjedoče o isprepletenosti sudbine ljudi i pčela i koje nas navode na razmišljanje - u zadnjih 20-ak godina gotovo čitav pčelinji svijet u prirodi je nestao, divljih pčela više nema, a pčele ne mogu opstati bez pomoći pčelara. One oprašuju više od 80 posto biljnih vrsta, a ako je vjerovati izračunu Alberta Einsteina, kada bi izumrle pčele, za 4 godine izumrli bi i ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.