Hrvatski radio

Radio Zadar

14:29 / 04.06.2014.

Autor: Božidar Kolega

Velika prilika za otočane

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja lipnja pred Europskom komisijom naći će se Nacrt Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede za sljedeće šestogodišnje razdoblje. Usvoji li ga Komisija, iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sljedećih šest godina bit će nam dostupno više od dvije milijarde eura i to uglavnom bespovratnih sredstava.

Program je velika prilika za naše otočane. Njime će se moći financirati gotovo sve aktivnosti na područjima s naseljima s manje od 5 000 stanovnika. Poseban naglasak stavlja se na poticanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kaže Ivana Dević iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije:

Apsolutno sve čega se može dosjetiti u sektoru poljoprivrede se financira. 100 % su prihvaćeni troškovi, a bespovratna sredstva su 90%. Iznosi koji se dodjeljuje po projektu su od 3 500 do 5 milijuna eura. Tako da ima i za male i za velike. Sredstva se mogu dodijeliti i za ruralni turizam, izradu suvenira, tradicijskim obrtima, uistinu se stavlja poseban naglasak na zadržavanje mladih ljudi u tim ruralnim područjima.  

Svoje projekte moći će prijaviti i jedinice lokalne samouprave:

Sva mala infrastruktura, kao i velika infrastruktura poput navodnjavanja, vodovoda. Za vodovod imate 15 milijuna eura po projektu bespovratnih sredstava. Od dječjih parkova, igrališta do sportskih dvorana, vatrogasnih domova, sve ono što je potrebno da imate jedan kvalitetan, lijep život, ugodniji, lagodniji, prihvatljivo je za financiranje kaže Ivana Dević.

Ukoliko komisija prihvati program prvi natječaji se mogu očekivati u rujnu, pa je Agencija krenula u informiranje zainteresiranih:

Kako bi ljudima dali na vrijeme informaciju kako bi krenuli u pripremu tehničke dokumentacije, građevinskih dozvola, rješavanje zemljišnih knjiga, i svega što je potrebno kao predradnja da bi se kvalitetno aplicirali.

Sve informacije mogu se dobiti u Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije, Zadarskoj županiji, općinama ili u mjesnim Lokalnim akcijskim grupama. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.