Hrvatski radio

Radio Zadar

"Velike bijele psine" žive više od 70 godina

09.01.2014.

09:01

Autor: Hina/AFP

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veliki bijeli morski psi žive 70 godina ili više, odnosno triput duže nego se dosad smatralo, otkriva američka studija.objavljena ovaj tjedan. Zahvaljujući datiranju ugljikom-14, autori rada analizirali su kralješke četiri mužjaka i četiri ženke sa sjeverozapada Atlantika. Do sada se smatralo da velike bijele psine žive oko 23 godine.

Najveći mužjak imao je 73 godine a ženka 40, ističu istraživači s Woods Holle Oceanographic Institution na poluotoku Cape Cod u Massachusettsu.

"Naši rezultati govore o znatno duljem životu i maksimalnoj dobi bijelih morskih pasa u odnosu na prethodne studije", ističe Li Ling Hamady, glavna autorica studije objavljene u časopisu PLOS ONE.

Prethodne studije zasnivale su se na koncentričnim otiscima na kostima morskih pasa, sličnim onima na deblima stabala, u procjeni njihove dobi - pretpostavljalo se da jedan otisak odgovara jednoj godini. Temeljeći se na toj metodi najstarije bijele psine ikada otkrivene bile su jedan primjerak od 22 godine na jugozapadu Tihog
oceana i jedan od 23 godine na zapadu Indijskog oceana.

U novoj studiji znanstvenici su nastojali na kostima morskih pasa pronaći tragove nuklearnih pokusa koji su se provodili pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, kako bi ih datirali. Proučavane kosti potjecale su od morskih pasa uhvaćenih na sjeverozapadu Atlantskog oceana između 1967. i 2010. godine.

Veliki bijeli morski psi smatraju se ugroženom vrstom. Bolje poznavanje njihova razvoja i njihove dugovječnosti može pomoći poboljšanju njihova očuvanja, ističu istraživači.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Nadin 2022

Kušanje vina