Hrvatski radio

Radio Zadar

Veliki učitelji, kolege i znanstvenici

14.01.2014.

13:34

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zadarskom Sveučilištu održana je komemoracija za akademika Dalibora Brozovića i profesoricu doktoricu Nevenku Košutić-Brozović. Kolege i prijatelji prisjetili su se velikog doprinosa ovo dvoje znanstvenika kako za rad Sveučilišta na kojem djeluju od samih početaka, tako i za očuvanje hrvatskog jezika i kulture.

Izdvajamo obraćanje, profesora Josipa Lisaca koji je usko surađivao s akademikom Brozovićem:

"Dalibor Brozović ostvario je svjetsku karijeru i odigrao ključnu ulogu u hrvatskom jezikoslovlju u raznim pitanjima, i u pitanjima dijalektološkim, ostavio je i trag u čitavom slavenskom svijetu također, nešto drugo, ali također sjajan sveučilišni profesor bila je Nevenka Košutić-Brozović koja je desetljećima uzorno predavala svjetsku književnost, a i sudjelovala u znanstvenom životu na doista lijep i reprezentativan način. O njima i kao profesorima i ljudima koji su nas učili misliti, raditi i živjeti, mogu reći sve najbolje."

Pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku Rafaela Božić:

"Njihova znanstvena i ljudska karizma osjećala se u Zadru i prostorima našeg Sveučilišta toliko intezivno da su čak i oni studenti koji nažalost nisu slušali njihova predavanja, imali su dojam da su oni bili i njihovi profesori, a taj dojam je bio točan. Mali je broj učenika koji nisu učili iz čitanke iz strane književnosti, profesorice Košutić-Brozović i to tijekom nekoliko desetljeća, te dvije knjige ja i danas čuvam........ Akademik Brozović ostat će upamćen ne samo po svom neprocjenjivom doprinosu iz područja hrvatske i slavenske lingvistike. već svakako po brizi za očuvanjem i razvojem hrvatskog jezika i općenito društva.... ."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.