Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Virska Kaštelina priča priče iz davnine

24.08.2017.

12:37

Autor: Ivana Štefelić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Simbol otoka Vira, utvrda Kaštelina priča priče nekih davnih vremena. Nama ih je ispričao kustos zadarskog arheološkog muzeja Mate Radović. Poslušajte ih i vi .

Ova tvrđava po podacima koje znamo, napravljena je 1623. godine o čemu nam govori, ima tri grba na ulazu, na ulaznim vratima i jedan od tih grbova pripada obitelji Molin, Francescu Molinu. On je bio 1623. generalni providur za Dalmaciju, mletački. Tako da po tome podatku znamo da se najvjerojatnije tvrđava počela graditi 1623. - objašnjava Mate Radović, kustos zadarskog arheološkog muzeja.

Upravo u to vrijeme počinju prvi prodori Turaka na ovo područje i zbog zaštite stanovništva iz okolice Zadra, a posebno Nina, Vir postaje strateški važno mjesto.

Bio je vrlo pogodan za zbjeg stanovništva pred turskim provalama. Upravo ovdje u nekoliko navrata mletački duždevi upućuju stanovništvo, znači u slučaju napada da se sklanjaju na Vir stanovništvo i stoka. - ističe kustos Radović.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.