Hrvatski radio

Radio Zadar

Vir: Je li ružno pače postalo labud?

09.01.2014.

07:17

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općina je ocijenjena kao druga po razvijenosti u Hrvatskoj. "Dobro je da se o Viru napokon priča u pozitivnom svjetlu, no treba biti realan" – kaže načelnik općine, Kristijan Kapović.

Najnovije ocjenjivanje stupnja razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave, a koje na temelju nekoliko pokazatelja provodi Ministarstvo regionalnog razvoja kaže kako je Općina Vir druga po razvijenosti u Hrvatskoj. To gledamo kao dobar poticaj i vjetar u leđa - komentirao je za naš program načelnik općine Kristijan Kapović koji ipak želi biti realan. Primjerice Vir iskače ako se gleda ostvareni proračun od 50 milijuna kuna po glavi stalnih stanovnika kojih je oko 3 tisuće. Taj omjer statistički zvuči jako dobro, kaže Kapović dok se ne podsjetimo da uz stalne stanovnike postoje i oni povremeni, a njih je na Viru preko 50 tisuća. Drugo mjesto po razvijenosti dobiveno je i zbog trenda povećanja stanovništva od 2001 godine do 2011, i to za 100 posto. Kapović je svjestan i loših pokazatelja koje treba ispraviti:

Ali mi imamo i ova tri indeksa gdje smo mi ispod prosjeka, znači obrazovna struktura, dohodak po zaposlenom i stopa nezaposlenosti, tu smo daleko ispod postotka državne razine, no dobro je kad se o Viru priča u pozitivnom smislu jer mi smo kroz proteklih deset godina bili okarakterizirani kao neko ružno pače. Ipak treba upoznati javost da su na terenu stvari malo drugačije, puno je još pred nama truda i rada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.