Hrvatski radio

Radio Zadar

„VIREX 2014“

14.05.2014.

05:36

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iduća tri dana održavat će se vježba intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora - radnog naziva „VIREX 2014“. Vježbu organizira Zadarska županija u okviru projekta HAZADR, punog naziva “Jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje kod iznenadnog onečišćenja Jadranskog mora naftom, opasnim i štetnim tvarima".

 Projekt sufinancira Europska komisija uz pomoć “IPA Jadranskog prekograničnog programa".

 Sudionici vježbe su članovi Županijskog operativnog centra (ŽOC-a) Zadarske županije, nacionalnog Stožera za provedbu Plana intervencija RH, partneri u projektu HAZADR iz talijanskih regija Apulije, Marche i Emilia Romagna, Albanije i Slovenije, tvrtke specijalizirane za intervenciju kod onečišćenja mora i obale iz Zadarske, Primorsko-goranske,Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, te relevantne javne ustanove i službe Zadarske i Šibensko-kninske županije.

  Cilj vježbe je provjeriti mehanizme za uzbunjivanje, provjera informacija, odlučivanje o mjerama intervencije i upravljanje operacijama čišćenja izlivenog ulja na moru i na obali, sposobnosti zajedničkog djelovanja interventnih timova iz više županija.

 Posebna svrha vježbe je utvrditi potrebe za dodatnom specijaliziranom opremom za intervenciju kod onečišćenja mora ili obale koja bi mogla biti nabavljena za potrebe županija koje sudjeluju u projektu HAZADR iz sredstava osiguranih kroz projekt.

    Obavještavaju se mještani Zatona da će se u sklopu VIREXA održati akcija čišćenja obale južno od uvale Šepurine.

     Svi zainteresirani mogu pratiti vježbu s obale u vremenu od 10 do 14 sati, u četvrtak, 15. svibnja.  

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.