Hrvatski radio

Radio Zadar

Više požara, više ozlijeđenih, više gašenja iz zraka, a tek je prošlo 7 mjeseci

04.08.2022.

10:22

Autor: tp

U 7 mjesec više gašenja iz zraka nego prošle godine

U 7 mjesec više gašenja iz zraka nego prošle godine

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

U ovogodišnjem dijelu požarne sezone, Hrvatska vatrogasna zajednica evidentirala je veći broj ozlijeđenih nego prošle godine , a tijekom gašenja požara nedavno, dogodio se i jedan smrtni slučaj. 


Uz to izbilo je i više požara nego prije godinu dana, više je i izgorjele površine. U odnosu na prošlu godinu povećano je i sudjelovanje zrakoplova u gašenju požara. Ukratko u prošlog godini bile je više od 8 tisuća požara, a u ovoj preko 11 tisuća, što je povećanje od gotovo 30 posto.

U prvih 7 mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježeno je 46 % više požara na otvorenome prostoru dok je gledajući samo požare raslinja u istom razdoblju evidentirano povećanje od čak 70%.
Opožarena površina je u prošloj godini u prvih 7 mjeseci iznosila 16.153 ha dok je u tekućoj godini već zabilježena 51.962 ha, što je povećanje od čak 221 %.U prošloj je godini zabilježeno 8.833 požara dok je u 2022. broj požara iznosi 11.323 što je povećanje od gotovo 30 %.

Nažalost, i brojke ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u ovoj godini bilježe povećanje u odnosu na prošlu. Tako je u 2022. godini zabilježeno 16 smrtno stradalih osoba u požarima dok je u ovoj 25, uključujući i jednog vatrogasca koji je tragično nastradao gaseći požar kod Zatona Dubrovačkog 31. srpnja.

Zabilježeno je i povećanje broja ozlijeđenih osoba od 42 %, od čega je zabilježeno 77 ozlijeđenih u prošloj godini dok je u ovoj čak 110. Treba navesti kako je u promatranome razdoblju manji broj ozlijeđenih vatrogasaca budući da ih je prošle godine zabilježeno 15, a ove 10 ozlijeđenih vatrogasaca u prvih sedam mjeseci.

Također, korišteno je i 30% više puta zrakoplova u ovoj godini u odnosu na prošlu, a u ovoj su godini zračne snage sudjelovale i u međunarodnim aktivnostima gaseći požare u Republici Sloveniji te Bosni i Hercegovini, s time da su i vatrogasci, pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Pula, Poreč, Umag i Pazin sudjelovali u gašenju požara u Sloveniji.

Dakle, u svim kategorijama u prvih 7 mjeseci, osim požara objekata, zabilježeno je povećanje u odnosu na 2021. godinu. Budući da se nastavlja razdoblje visokih temperatura bez padalina, kao i vrlo visokog indeksa opasnosti od izbijanja požara, nužno je još jedanput upozoriti sve građane na odgovorno ponašanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.