Hrvatski radio

Radio Zadar

Više ulja za Dane masline

25.03.2014.

11:28

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za ovogodišnje "Dane masline" zaprimljeno je više ulja nego prošle godine, oko 250 uzoraka. Dijelom je to rezultat lani započete prakse da ulja uzorkuje organizator direktno kod proizvođača. Maslinari su oduševljeni novim pravilom.

U posljednjih desetak godina površine pod maslinama na području Zadarske županije udvostručene su. Od nekadašnjih 450 tisuća stabala dosegnuli smo gotovo milijun. Maslina je još uvijek hit kultura a manifestacije poput skorašnjih "Dana masline" prati veliko zanimanje proizvođača. Doznali smo kako teku pripreme uz poneku novost.

Za ovogodišnje "Dane masline" zaprimljeno je više ulja nego prošle godine, oko 250 uzoraka. Dijelom je to rezultat lani započete prakse da ulja uzorkuje organizator direktno kod proizvođača. Maslinari su oduševljeni novim pravilom potvrdila nam je Anita Peraić, voditeljica profesionalnog panela zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo:

       " Pokazalo se prošle godine da su ljudi jako zadovoljni i mogu vam reći da je taj način rezultirao tim da imamo veći broj natjecatelja ove godine. Što u takvom načinu uzorkovanja vide proizvođači? Vide to da netko tko preda ulje na analizu da je predao izričito svoje ulje dakle nema nikakvih malverzacija i podmetanja."

Posao nije nimalo jednostavan. Bez potpore zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo kao glavnog suorganizatora manifestacije teško bi Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uspješno sama obavila sve pripreme za natjecateljski, ujedno najinteresantniji dio "Dana masline":

       " Ove godine je prvi put međunarodna manifestacija, što je jako bitno za naglasiti. Imamo ulja iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije . Po sva ta ulja se išlo i mogu vam reći da je odrađen jako velik posao."

Ulje je vrlo visoke kakvoće što baš i nije očekivano jer je godina bila zahtjevna. Senzorska analiza obavljena je za sva ulja, a u tijeku je kušavanje kojim će se izdvojiti najbolje od najboljih. S obzirom na to kakva je godina bila rezultati su vrhunski - zaključuje Anita Peraić uz napomenu kako za detaljne rezultate analiza ipak treba pričekati "Dane masline" koji će se održati 11. i 12. sljedećega mjeseca u Biogradu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.